logo

6 грешки, които съсипват пералнята ви

6 грешки, които съсипват пералнята ви

Мислите си, че вие не ги правите, оказва се, че всички ги допускаме

Никой от нас не осъзнава колко неприятно е било прането преди. Вместо да наблъскаш всичко и да натиснеш едно копче, нашите баби са клечали и с помощта на сапун и дъска за пране са миели и плакнели дрехите си в студена вода, клечеейки на улицата. 

3 основни грешки в дизайна на интериора

През зимата не бихме пожелали това дори и на врага си. 

От тази гледна точка, ние в момента направо си живеем царски. Хвърляме прането в пералнята и всичко вече е нейна грижа. Ако пък имаме и сушилня, то най-вероятно щастието е пълно.

В тесния коридор ще има място за всичко, стига да... СНИМКИ

Мислите си, че в такъв случай няма къде да сбъркате, е оказва се, че бъркате. Има няколко грешки, които често допускаме и дори не осъзнаваме че те съсипват уреда ни и скоро може да се наложи да се сбогуваме с него. Ето кои са те:

Искате да съживите скучния дизайн в апартамента си? Пробвайте с това и няма да съжалявате! СНИМКИ


1. Не използвате антибактериален препарат за пране

От улицата носим у дома много бактерии по дрехите си. Ако не се грижим правилно за унищожаването им, то допускаме огромна грешка. В крайна сметка, с обикновен прах или гел, бактериите не умират, напротив - чувстват се доста комфортно. Спасете се от тях, като си купите антибактериален перилен препарат. 

2. Не почиствате пералнята

 Барабанът блести като чист отвътре, което според вас значи, че всичко с машината е наред? Това въобще не е така. Вътре се натрупва мръсотия, затова е добре да я почиствате всеки месец. Има специални почистващи препарати, но можете да се справите и с импровизирани. 

Освен това върху гумените уплътнения на вратата може да се образува мухъл. Добре е да миете и тях поне веднъж месечно. Филтърът в идеалния случай трябва да се чисти след всяко измиване - става много бързо, отнема 10-на минути. 

Дизайнер показа как студио от 13,5 кв. м. може да се превърне в най-уютното местенце на света СНИМКИ


3. Слагаме дрехите вътре грешно

Колко от вас например знаят, че дънките трябва да се перат на обратно. Това важи и за нещата, които са от деликатни материи - пуловери, памучни ризи и блузи. Това ще предотврати повредата на тъканта по време на пране и центрофуга.

4. Препълваме пералнята

 Въпреки че в инструкциите ни пише, че машината ни може да се справи с 5 кг. сухо пране, ние все пак си мислим, че може да извърши и някой подвид. В барабана задължително трябва да има празно място около височината на една длан или за предпочитане два юмрука., за да бъде измиването ефективно. В противен случай рискувате да изкарате дрехите си мокри и с неразтворен прах за пране. 

Английски дизайнери превърнаха кутийка от 19 кв. м. в уютен дом СНИМКИ


5. Не перете нови дрехи 

Носенето на ризи и панталони, без предварително да ги изперете е много лоша идея. Не знаете кой точно ги е мерил преди вас. Може би човекът е бил болен. Дори и да не е, вероятно е оставил частици от кожата си по дрехите, преди да ги вземете от магазина. Добре е да ги изперете преди да ги сложите. 

6. Не регулирате скоростта на центрофугата

Нямате представа колко деликатни всъщност могат да бъдат дънките. И да, памучният плат също. Той издържа максимум до 600 оборота в минута. Чаршафи и кърпи до 1400. Дънките издържат на скорост на центрофугиране до 900 оборота в минута, а деликатните тъкани до 400. Ако центрофугата е по-интензивна, то тъканта се износва и изтрива по-бързо. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!