logo

Ще имате винаги подреден дом с 5 лесни стъпки

Ще имате винаги подреден дом с 5 лесни стъпки

Оказа се, че са необходими само няколко минутки на ден за това иначе сложно начинание, наречено - почистване

Поддържането на ред у дома може да бъде трудно начинание поради различни причини - от липсата на ентусиазъм за почистване до прекалена преумора на работното място. 

Хаосът понякога излиза извън контрол и започва да изглежда, че е просто невъзможно къщата да се върне към нормалното си състояние – а именно подредена и чиста, още по-малко да се поддържа в ред в нея.

Всички пропускаме това място при пролетното почистване, важно е

Но психотерапевтът Кейси Дейвис вярва, че всяка бъркотия може да бъде преодоляна, ако използвате прост и много ефективен начин да държите ситуацията в дома си под контрол.

Методът се основава на факта, че всички неща в къщата трябва да бъдат разделени на пет категории:

 • Боклуци;
 • Мръсни дрехи;
 • Съдове;
 • Неща, които имат свое място;
 • Неща, които нямат място.

Така че, когато започнете да почиствате, обиколете къщата, като се фокусирате само върху намирането на боклук. Поставете го в кофа или торба и игнорирайте останалото.

Преминете през всички стаи и изхвърлете опаковки, бонбони, пакетчета чай и всичко, което трябва да отиде в кошчето.

След това минете на втория кръг – сега вашата цел са мръсни дрехи и обувки. Занесете ги в пералнята и я пуснете малко по-късно. Основното нещо е да премахнете дрехите от онези места, където определено не трябва да бъдат.

Следващият кръг е свързан със са съдовете: събирайте чаши, чинии, прибори и ги слагайте в мивката или в съдомиялната машина. Можете да изплакнете съдовете веднага или след като изпълните всички стъпки, предложени в системата.

Предпоследният кръг са нещата, които имат място. Пренаредете нещата там, където трябва да бъдат, сложете сгънатите чисти дрехи в гардеробите, подредете книги, сувенири, аксесоарите и кухненските принадлежности.

Остава само да съберете неща, които нямат ясно място. Просто ги поставете в контейнер/кутия и когато почистването приключи, помислете къде да бъдат поставени тези предметите.

Опитах 3 прости правила на немците за почистване на апартамента и определено ми хареса

Ако се придържате към този план всеки ден или поне няколко пъти седмично, домът ви винаги ще бъде чист. В същото време не е необходимо да изпълнявате всичките пет стъпки наведнъж: можете да ги разпределите през целия ден или да ги делегирате на близки.

Друга препоръка от професионалистите в услугите за почистване гласи е, че може да си съставите списък със задачи, които могат да бъдат изпълнени за по-малко от минута.

Всеки ден избирайте 2-3 от тях и ги правете. Например:

 • Избършете всеки домакински уред;
 • Избършете екрана на телевизора;
 • Избършете огледалото в банята или коридора;
 • Полей цветята;
 • Избършете места, които често се забравят: ключове, дистанционни, домофонна слушалка, крака на масата;
 • Изхвърлете излишното от хладилника;
 • Изхвърлете боклука. / jenata.blitz.bg

  Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!