Тайната за перфектна ракия: Това е идеалното съотношение захар - вода

Варенето й е стара традиция у нас, но това далеч не означава, че всички, които се захващат с начинанието, постигат отлични резултати

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/tainata-za-perfektna-rakiya-tova-e-idealnoto-sotnosenie-zaxar-voda Jenata.blitz.bg
Тайната за перфектна ракия: Това е идеалното съотношение захар - вода

Източник: Shutterstock

Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка.

Рецепта за салата от диня и сирене, която ще искате да ядете през целия август

Варенето на ракия е стара традиция у нас, но това далеч не означава, че всички, които се захващат с начинанието, постигат отлични резултати

. Фактът, че въпроси като „Как да преварим ракията?“, „Как да направим корекция на алкохолния градус на ракията?“, „Как се вари ракия?“ са сред най-често задаваните в търсачката по отношение на варенето на най-консумираното спиртно питие у нас, красноречиво сочат, че много домашни майстори на ракия и заети с отглеждането на лозя и плодове за домашна ракия като хоби, имат сериозни пропуски в знанията и уменията и не са наясно с много правила относно варенето на ракия.

Друг горещ въпрос, който често се задава и чиито отговор също е сред най-търсените, е какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия. Допуснатите грешки по отношение на този въпрос струват скъпо – ще развалите ракията и тя няма да бъде онази превъзходна и галеща небцето ви спиртна напитка, за която мечтаете.

Ето защо, ако сте решили да си сварите домашна ракия, важно е да почерпите опит от умелите домашни майстори, да прочетете колкото е възможно повече информация по темата и да откриете отговорите на всички въпроси, които си задавате.

Съотношение захар-вода за ракия – кое е идеалното?

Преди да поговорим за идеалното съотношение захар-вода за ракия, ще ви разкрием съмненията на някои домашни майстори относно качеството на захарта. Много от тях считат, че има и некачествена захар на пазара, която пречи на ферментацията и буквално съсипва ракията им.

Първо се уверете, че пакетите, които ще използвате, съдържат захар с нужното качество и тогава търсете информация за съотношението, което ще ви направи виртуозни ракия майстори.

Домашните производители на ракия споделят опита си относно избора на плодове за нея и съотношение захар-вода за ракия според количеството на плода. Те твърдят, че плодовете трябва да са отлично узрели и че е важно да нямат кисел вкус, а сладък.

За да се получи добра ракия, пивка и с отличен вкусов и ароматен профил, те съветват да добавите 20-25 кг захар на 100 кг плод, с което ракията ще стане по-добра. И отново подчертаваме, че е важно захарта да е качествена и калорична, за да се получи спиртната ви напитка.

А какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия? Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка. 1:4 е идеалната пропорция, която да следвате. Ако добавим и плодовете в картинката, пропорцията изглежда така – 1:4:4, където 1 е захар, 4 е вода и последната четворка е за плодовете за ракията ви.

Тоест захарта е най-малко и е ¼ от плодовете и от водата, а количеството на плодовете и водата следва да е еднакво. Помни се лесно, но ако забравите, винаги може да се допитате до търсачките и да откриете отговорите на важните въпроси, които правят ракията толкова добра и едно от любимите питиета у нас.

Наздраве и успешна нова реколта!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
14 Коментара
Христо Гарвалов
преди 1 година

1 4 4,но 1кг захар и 4 литра? вода и 4кг плод?

Откажи
Вараджия
преди 1 година

Пълни глупости!!!

Откажи
Сашо
преди 1 година

Глупости! За температурата нищо не се казва, а тя е също много важна. Много вода и защо? А и съотношението кг плод/ кг захар също не е правилно, още повече, че се говори за напълно зрели и сладки плодове.

Откажи
Някой
преди 1 година

Да попитам знаещите ако тези сто килограма материал имат захарност 16процента бихте ли ми казали как ще сложите 20-25кг захар какво се случва след това

Откажи
Red
преди 1 година

Пълни глупостите. Човекът преди мен ви е задал правилния въпрос. Освен ако статията не е писана от някой вносител или производител на захар " , списвача" е тотален дилетант.

Откажи
Ракиджия
преди 1 година

Шекер турят тия, де сакат количество! Тия де търсят качество, шекер не турят!

Откажи
Пешо
преди 1 година

А няма ли разлика колко пуска 100кила мерло със захарност 22-23 и колко пуска една кайсия круша дюля . Пълни глупости пишете !!! Най добрата ракия става от първо вино без захар

Откажи
Христо Маджаров
преди 1 година

С това количество захар на 100 кг.плод е същински САМАГОН

Откажи
Васил
преди 1 година

Грешно не се отчита захарност на материала

Откажи
8886668881
преди 1 година

С толкова захар на сутринта няма да можеш да станеш. Три дни ще даваш заето! Пълни глупости. Аз слагам на 100 кг.материал 10 кг.захар . За водата съм съгласен до някъде,по бързо превира,но по-голяма хамалогия.

Откажи
Митко Митков
преди 1 година

Тази ракия за пиене ли е или за разтриване ? Ако е за пиене , кой глупак ще я пие ? Аз не бих пил такава ракия .

Откажи
Румен
преди 1 година

Само узрял плод и след това преваряване на всичкото количество

Откажи
Кики
преди 1 година

Истинска ракия се прави само от плод. Другото са деривати ! А статията пълна тъ. Пня

Откажи
Олег Георгиев
преди 1 месец

Написаното е изключително подвеждащо. Вярно е че плодовете независимо от вида (с изключение на дюлите) трябва да са качествени. Без загнили и мухлясали. За това колко захар се добавя зависи. Захарността на джибрите преди ферментацията трябва да е не повече от 24 захарност. Независимо за вино или ракия. Мери се в момента на слагане на плодовете. По малко има риск от преминаване във кисела повече (захарта е консервант) и ферментацията няма да започне. Днес има фирми които предлагат рефрактометри за захарност (виномери) и за спирт (спиртомери). Струват по около 20 25 лв. Стъклените по около 1 до 10 лв са безкрайно не точни.

Откажи