logo

В понеделник е голям празник, а на трапезата задължително трябва да има…

В понеделник е голям празник, а на трапезата задължително трябва да има…

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България църковни и езически обичаи се преплитат в пъстра ритуална картина.

На Савинден празнуват всички с имената Сава, Савка Славка, Слав, Славчо, Станислав, Станислава, Събина, Съби, Владислав, Владислава, Десислав и Десислава.

Според народните ритуали за плодовитост на Св. Сава се вярва, че ако жена изпълни ритуала, до другата година по това време ще е заченала, а може би и родила. 

Бъдещата майка трябва да стане преди изгрев слънце и да пресее брашното за хляба с обратната страна на ново сито. При нея трябва да дойде най-старата жена в къщата и да ѝ нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“. С пресятото брашно се замесва хляб, а после се раздава за благопожелания.

Интересно е да се отбележи, че една българска поговорка определя и каква точно трябва да е трапезата на Савинден. 

Според народа „Варвара вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща.“. Затова на Св. Сава се сервират постни печива – печен ориз, боб на фурна, печени картофи. 

Иде голям празник, а традициите повеляват на трапезата да има...

За подслаждане се поднася десертно жито, защото се вярва, че Св. Сава закрила и душата на мъртвите, а житото е символът на връзката на живите и починалите им близки. 

Разрешено е на трапезата да има вино, ала се празнува скромно, освен ако в дома няма именник. При безплодие се меси и празничен хляб.

На 5 декември почитаме Св. Сава, по традиция се правят мекици, с пудра захар или мед, които се раздават на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.

Такива мекици, които стават само за 5 минути, никога не сте яли! СНИМКИ

Лесни мекици
Рецептата е лесна доколкото може да се приготви и от готово хлебно тесто. Един от вариантите за неделна закуска когато навън е студено и семейството се е събрало у дома

Продукти:
Брашно 500 г
хладка вода 200 мл
Щипка захар
Щипка сол
½ пакетче мая за хляб
Олио за пържене

Начин на приготвяне:
• В хладката вода се разтваря маята и се добавя моята, щипка захар и сол и няколко лъжици брашно у се оставя да шупне
• Замесва се по-меко тесто, което се оставя за около 30 мин. След това се разделя на топки, колкото яйце и се оставят да втасат още 30 мин
• Загрява се олио, повече за да се получи маслена баня Взема се топка тесто и се потапя в олиото за кратко и веднага се разтяга с пръсти. (ако се получат дупки не се притеснявайте) и оставете в олито Като стане златиста от едната страна обърнете от другата страна.
• Извадете върху кухненска салфетка за да се отцеди мазнината Поднесете със сладко, пудра захар или сирене

* брашното не е дадено точно като грамаж, сипвайте постепенно брашното докато се получи меко тесто

Друг вариант на лесни мекици 
Продукти:
4 ч.ч брашно,
1ч.л сол,
1ч.л захар,
1 суп.лъж суха мая,
2 1/2 ч.ч. топла вода

Начин на приготвяне:
Не се меси – обарква се и се завива с фолио и се слага в хладилника от вечерта и на сутринта се изважда оставя се да се отпусне и с намаслени ръце се взема и се разтегля мекичката и се пържи. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай