logo

Всички допускаме тези грешки при пране и съсипваме дрехите си

Всички допускаме тези грешки при пране и съсипваме дрехите си

Заради тях разваляме някои от любимите си облекла, но вредим и на самия електроуред

Всички хора по земята сме безкрайно благодарни на изобретателя на пералнята. Благодарение на него животът ни е много по-лесен и направо приказка.

Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята

С лекота и натискането само на един бутон отмятаме голяма и съществена част от домакинските задължения. Просто го натискаме, а техниката върши всичко останало.

Все пак обаче не всичко опира до бутането на дрехите в пералнята и натискането на старт бутона. Оказва се, че всички допускаме няколко скандални грешки, които съсипват както дрехите ни, така и самия електроуред.

Жена разруши апартамента си до основи, за да го даде под наем - ремонтът превърна малка кутийка в бижу! (СНИМКИ)

Не закопчавате дънките

И които и да е други дрехи с ципове. Зъбите им могат да попаднат в дрехи с по-деликатна материя и това да ги съсипе. Важно е да закопчавате всеки цип до края.

Мием много чифтове чорапи заедно

И после се чудим защо ни остава само по един от чифт. Може да ги сложите в специална мрежеста торбичка преди пране. Важно е да я опаковате добре

Слагате прекалено много прах

Колкото повече, толкова по-чисти са дрехите, си мислят повечето хора. Това обаче има два недостатъчна, на първо място прахът не е евтин и второ, тази логика хич не работи.

Измиването няма да стане по-ефективно, ако сложите повече препарат, напротив, излишната пяна само ще пречи на пералнята добре да изплакне дрехите и самия уред. Това вреди на цялата машина.

Прекалената употреба на белина

Честно казано е добре изобщо да не я добавяте, използвайки пералня, а просто предварително да накисвате дрехите в разтвор.

Ако я изсипете в пералнята и случайно е повече от нужното, то може уредът да не изплакне добре дрехите, по тях да остане от препарата, а това да предизвика дразнение на кожата.

Не разкопчавате ризите си

Циповете се закопчават, но не и ризите. Това правило не бива да бъде никога пренебрегнато, защото, ако ризи и блузи са закопчани, може да се деформират и разтегнат при прането.

Зареждане на пералната машина неправилно

Тук всичко е просто – прекалено малкото дрехи ще направят така, че уредът да работи на празен ход, а ако са прекалено много, няма да са добре измити. Поставете толкова дрехи, че между най-горната и горния край на барабана да има 10-на см.

Игнориране на етикетите на дрехите

Ако има икона на дрехата, че не трябва да се пере, а е нужно химическо чистене, то не я бутайте в пералнята. Ще я съсипете.

Сортирате само по цвят

Тъмно, светло, бяло и черно – делим ги автоматично, но е добре да делим и по структурата на плата, за да постигнем максимална чистота. Добре е да се перат дрехи със сходни материи и да не смесваме дънки и ризи. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Гражданско образованив

Гражданско образованив 04.04.2021 18:33

Доживях да науча, че дрехите се мият. Аз, глупачката, досега ги перях. Направо се срамувам. От утре, за по-бързо, при малко дрехи, в умивалника, барабар с тенджерите и тавите - за аромат!

Тенджера Мечта

Тенджера Мечта 04.04.2021 23:15

Епа така е, тургат се у легена, като тонджори и чиний, малко гел за съдове и с четката. Кой ти върти перални в това модерно време.

Рени

Рени 05.04.2021 23:41

Не знаех, че дрехите се мият. Аз моите ги пера. Вярвам и другите хора си перат дрехите, а вашите съвети са как да ги мием. Текста с Гугъл преводач ли сте го превеждали?

Един от селото

Един от селото 06.04.2021 12:01

Аз пък като са малко дрехите дослагвам и тенджери и тави,стават супер.Трябва да дадете съвет как да си евем жените,може би го правим грешно.