Всяко семейство с дете трябва да спази тази традиция в петък и да сложи на масата си...

Всяко семейство с дете трябва да спази тази традиция в петък и да сложи на масата си...

Празникът е изпълнен с много обичаи и рецепти, които трябва да присъстват на трапезата ви

В Източнобългарските райони на 20 януари се тачи Петльовден, наричан още Петеларов или Петларовден.

Източноправославният календар е отредил този ден и празник в чест на патриарх Евтимий.

Топ рецепти: Трапеза без тези ястия през януари не трябва да има

По българските земи е познат на изток от линията Добруджа, Ришки проход, Ямболско и още по- на юг – Лозенградско и Одринско. Макар да не е общобългарски, обичаят е тачен на много места и възприет като празник на мъжката рожба.

Той се среща в обредната практика на старото местно българско население в Североизточна България и имa ясни връзки с основните дялове на българската обичайна система.

По традиция обичаят се изпълнява преди всичко от семейства, които имат синове. В някои селища обичаят има специален вариант за семействата с дъщери и в крайна сметка е общ за целите селища.

Как да сварим картофи без вода и тенджера за 10 минути

По време той е свързан с празника на християнския светец Евтимий и винаги се празнува на 20 януари или 2 февруари, в зависимост от действащия календар.

Съществуват няколко устни предания за произхода на този празник. Все още се разказва за това, че при сформиране на еничарските войски са били вземани насилствено мъжките рожби от всяка българска къща.

Една майка решила да измами турците като заклала петел и окървавила пътната врата. Когато минавали войниците да вземат детето й тя през сълзи нареждала, че е омъртвила детето си, за да не го предаде на турците.

Топи се в устата: Рецепта за крехко агнешко, тайната е в... ВИДЕО

Войниците се изплашили от смелата българка и си тръгнали от селото. 

Друга легенда свързва обичая Петльовден с библейските сюжети при раждането на Христос, когато цар  Ирод е наредил всички младенци да бъдат избити, за да бъде убит и самия новороден Иисус.  

Обичаи и традиции

Основен обичай на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, или ярка за момиченцата.

Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо. Петелът се коли от 15-16- годишно момче, наричано петелар.

С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, от него се раздава на съседи за здравето на момчетата – продължители на рода.

На Петльовден празнуват имената:

ЕВТИМ, ЕВТИМИЙ, ЕВТИМА, ЕВТИМИЯ, ЕВТА, ЕВТИХИЯ

Обичаи и трапеза на Петльовден

Майките приготвят за трапезата и кравайчета, зелник, пресни питки. В някои селища на Източна България, след раздаването на храна, жените отиват в дома на бабата, която е бабувала при раждането на децата. От жертвената птица са сготвени три гозби, бабата е закичена с пера от петел, а жените поставят на шията и наниз от червени чушки, пуканки, венец от цветя.

В Пловдивско дните 19 и 20 януари са известни като Черна, Църенден. В жертва се принася черна кокошка, а жените спазват забраните да не работят и да не се мият.

Петльовден се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядал да се обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. Затова за здравето и живота на момчетата се принася в жертва петел.

Рецепти с традиционна храна за празника дават от sanovnik.bg. Ето и чудесните предложения:

Тиганици

Тиганиците са част от класическите български закуски, които всички много харесват. Те се приготвят изключително бързо и лесно. Трябва само да отделите 20 минути сутринта, за да приготвите тези вкусни тиганици и да зарадвате всички вкъщи!

СЪСТАВКИ

200 гр брашно

6 бр яйца

200 гр сирене

100 гр олио

100 гр мед или захар

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят последователно настърганото сирене и брашното, така че да се получи каша.

СТЪПКА 2

Мазнината се затопля и в нея с лъжица се пуска от кашата, като получените Tиганици се пържат до златисто от двете страни.

СТЪПКА 3

Изваждат се с надупчена лъжица и топли се поръсват със захар или поливат с мед.

Кравайчета

Традиция е да приготвяме тези вкусни кравайчета за Бъдни вечер. Много лесни са за изпълнение тези пухкави кравайчета. Ето и как да ги приговите за вашата трапеза на Бъдни вечер.

СЪСТАВКИ

500 гр брашно

150 гр хладка вода

5 гр сол

сусам на вкус

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

От тестото се навиват и преплитат обръчи, плитки, оформят отворени кръгли кравайчета/прилични на виенска кифла.

СТЪПКА 2

Те намазват с разбит жълтък или поръсват със сусам.

СТЪПКА 3

Пекат се в силна фурна.

Зелник с праз (баница с праз)

СЪСТАВКИ

400 гр. праз

1 пакет ръчно точени кори

150 гр. краве сирене

3 с.л. брашно

2 бр. яйца

250 мл. прясно мляко

3 с.л. олио

3 с.л. краве масло

магданоз

черен пипер

сол

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Празът се почиства внимателно, измива се и се нарязва на кръгчета.

СТЪПКА 2

В тенджерка слагаме по 3 с.л олио и кравето масло. В мазнината задушаваме до омекване нарязания праз и малко преди да е готов добавяме 50 мл. мляко, малко магданоз, черен пипер и щипка сол. Разбъркваме и след 2 минути сваляме от котлона.

СТЪПКА 3

Сиренето надробяваме с вилица и добавяме към задушения праз - разбъркваме добре.

СТЪПКА 4

В чашка разбъркваме брашното с малко вода до получаване на еднородна каша, добавяме едно разбито яйце - всичко разбиваме с вилица.

СТЪПКА 5

Фурната загряваме (180-200 градуса). Намазняваме всички страни на тава с мазнина и слагаме една кора, като краищата и оставяме да стърчат. Капваме тук-там мазнина, напръскваме с половината от брашнената каша и слагаме втората кора. Върху нея разпределяме задушения праз със сирене, капваме останалата брашнена каша и покриваме с третата кора. Намазняваме я с малко масло и заливаме със смес от едно разбито яйце и останалото мляко.

СТЪПКА 6

Печем до готовност (около 40-50 минути) и след като я извадим я завиваме в кърпа за около 20 минути

Петел със зеле

Не пропускайте да опитате този варен петел със зеле. Рецептата е подходяща за всеки повод, но често се приготвя за Петльовден

СЪСТАВКИ

750 гр месо от петел

150 гр мас

2 бр зелки големи кисели

10 гр червен пипер лют

чубрица на вкус

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

В дълбока тенджера се поставя ред кисело зеле, върху него парчета месо, отгоре отново зеле, пак месо и т.н., като най-горният ред е от зеле.

СТЪПКА 2

Ястието се залива с мазнина, червен пипер и чубрица и се оставя да се вари на тих огън.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай