За да избавите обувките си от „зимния ужас“ направете тези 3 неща!

За да избавите обувките си от „зимния ужас“ направете тези 3 неща!

Сняг, киша, кал и всякакви соли – на всичко това са изложени чепиците ни през студените месеци

Зимата е изпитание не само за човека, но и за обувките му. В крайна сметка всеки вид зимни обувки – ботуши, боти и т.н., „страдат“ не само от снега и кишата, но и от солите, с които ръсят пътните настилки против заледяване.

Преди време от jenata.blitz.bg споделихме как да се избавите от „зимния ужас“, който неизменно застига обувките ви, но сега от jenata.blitz.bg попаднехме на други три уникални трика.

Благодарение на тях обувките ви през зимата не само, че няма да се съсипят, ами и ще останат като нови, а краката ви ще са сухи и защитени от снега и кишата навън.

Ето кои са чудните три трика, с които може да запазите обувките си през зимата:

Първо - веднага щом се върнете вкъщи и събуете обувките си, трябва незабавно да ги почистите от мръсотия. Мокра кърпа от микрофибър е подходяща за кожата, но не трябва да я миете под чешмата, това ще се отрази негативно на състоянието на обувките. 

Велурът и набукът трябва да се почистват само когато изсъхнат и не със салфетка, а със специална четка с гумени влакна. 

Същото важи и за текстила и синтетичните материали, но тук ще помогне обикновена четка. 

Упоритите петна и петна от сол могат да бъдат третирани с разтвор от оцет и вода (в съотношение едно към едно). Или купете специален почистващ препарат.

Второ - трябва да изсушите напълно обувките си преди всяко излизане, така че не носете един и същи чифт всеки ден. В същото време е важно обувките да изсъхнат естествено, така че забравете за сешоара - това е твърде агресивен начин. 

Естествените материали ще станат груби, ще се появят гънки и след това пукнатини, изкуствените също могат да се напукат. Освен това лепилото може да се отдели. 

Най-добре е да използвате дървени блокове, които абсорбират добре влагата или, в краен случай, вестници, за да запазят формата си. Можете също да използвате сушилня за обувки или отопляема постелка.

На трето място - напълно сухите обувки трябва да бъдат третирани със защитни средства. За кожа е най-добре да вземете крем с норкова мазнина, която помага на материала да издържа на температурни промени. За велур и набук можете да използвате продукти с бадемово или бамбуково масло. 

Независимо от материала, в края на обувките трябва да се нанесе водоотблъскващ спрей. 

Най-добре е да се погрижите за обувките си предварително, поне половин час преди излизане, защото средствата се нуждаят от време, за да се усвоят напълно. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

A.D.

A.D. 02.02.2022 21:06

Много точни съвети! Благодаря!