logo

За нищо на света не слагайте тези храни във фризера

За нищо на света не слагайте тези храни във фризера

Не всички замразени храни обаче могат да се съхраняват при минусови температури

Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата. Не всички замразени храни обаче могат да се съхраняват при минусови температури. Това предупреждение отправи Марийт Мухина, която е доктор по медицина и диетолог.

Не слагайте яйцата на вратата в хладилника! Безумно опасно е СНИМКИ

"Във фризера съставът на някои хранителни продукти се променя", казва тя. По-специално, зелените зеленчуци престават да бъдат източник на витамини и антиоксиданти.

"Не се препоръчва замразяването на билки, подправки и зеленчуци - в този случай се разрушава хлорофилът, губят се витамините и антиоксидантната активност на продуктите. Остават само влакната", казва Мухина.

Замразяването и последващото размразяване могат да окажат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на зеленчуците, които съдържат много вода - продължава тя. "Не можете да замразявате богати на вода зеленчуци - краставици, домати, тиквички. Определено ще бъдат почти отровни след размразяването - те ще загубят своята здравина, вкус и еластичност", обяснява Мухина, цитирана от БГНЕС.

Протеиновите храни също могат да променят свойствата си при отрицателни температури, смята диетологът.

"Замразяването води до разкъсване на белтъчните връзки и денатуриране на белтъка. Не бива да се замразяват млечни продукти, защото след размразяването им ще се получи практически суроватъчен кефир с лошо качество, с груби суроватъчни ивици", - посочва като пример Мухина.

Сложите ли този плод в хладилника, ще ви се стъжни живота

Студът намалява активността на полиненаситените мастни киселини, съветва диетологът.

"Полиненаситените мастни киселини в бадемите, фъстъците и лешниците губят своята активност при замразяване. Така че сместа от ядки след замразяването няма да е със същото качество", уточнява Мухина.

Сред продуктите, които не трябва да се замразяват, диетологът посочва също сиренето и бананитеjenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай