logo

Не слагайте яйцата на вратата в хладилника! Безумно опасно е СНИМКИ

Не слагайте яйцата на вратата в хладилника! Безумно опасно е СНИМКИ

Разберете как и къде трябва да ги сложите, за да може да ги съхраните за по-дълго време и да бъдат безопасни за хапване

Яйцата са продукт, изискващ специална „грижа“. Поради специалния състав и баланса на витамините в тях към съхраняването им трябва да се подходи много отговорно. Въпреки това те са едни от най-често използваните и предпочитани хранителни продукти в кухнята.

Именно затова от jenata.blitz.bg споделихме, че напоследък последната „мода“ при тях е да се замразяват. Освен това се оказа, че цял живот сме белили варените яйца грешно.

Сега обаче се оказа, че традиционния метод – да съхраняваме яйцата на вратата на хладилника, изобщо не е правилен. Даже направо е опасен.

Според учените имало няколко по-добри варианта, чрез които можем да съхраним правилно и за дълго време яйцата.

Специалистите препоръчват да не съхранявате яйца в хладилника. Ако това не е възможно, можете да използвате следните стандарти за съхранение:
- температура от 1-3° - най-оптималната температура на съхранение; в този случай срокът на годност на закупените яйца може да достигне 30 дни, а на домашни - 90 дни;

- температура от 5-10° - съхранението на яйца не трябва да бъде повече от 21 дни;

- температура от 10° и повече - при такива условия яйцата могат да бъдат съхранявани за не повече от 1 седмица.

Най-големият мит, свързан с варенето и беленето на яйца

Влажността на въздуха също играе важна роля – тя не трябва да надвишава 75%.

Ето къде е най-доброто място за съхранения на яйцата в хладилника:
Повечето производители на хладилници отделят специално място на вратата им, на което да се съхраняват яйцата. Но учените откриха, че мястото на вратата на хладилника не е най-добрият вариант. 

Бързо и красиво: Невиждан способ за варене на яйца ВИДЕО

Това се дължи на факта, че срокът на годност на яйцата в този случай ще бъде значително намален поради честите температурни промени при отварянето и затварянето на хладилника. 

Когато хладилникът е затворен, продуктите имат същата температура. Когато вратата се отвори, яйцата получават вълна от топъл въздух, поради което химичният им състав се променя.

Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО

Най-доброто място за съхраняване на яйца е отделът за зеленчуци и плодове или най-ниските кутии в хладилника. Това е така тъй като температурата в тази част на хладилника е най-ниска и така срокът на годност на продуктите се увеличава. 

За кратко съхранение можете да използвате и средния рафт - продуктите нямат средна температура. Но в този случай се препоръчва да съхранявате яйцата в картонена кутия или в пластмасова купичка, защото яйчните черупки попиват добре миризмите на други продукти. Поради това след приготвянето им може вкусът да се промени. 

45 секунди и пържените яйца са готови

Преди да оставите яйцата в хладилника внимателно проверете целостта на черупката им. Дори и малки пукнатини могат да причинят неприятна миризма (а всички знаем колко гадно миришат развалените яйца.

Правилното им съхранение ще помогне да се удължи срокът на годност на яйцата. Само пресни храни могат да бъдат безопасни и полезни за хапване. 

Не е за вярване какво ще се случи, ако пробиете малка дупчица в яйцето

Важен съвет!
Преди да почнете да готвите яйцата, които сте съхранявали за определено време в хладилния, се препоръчва да обработите черупката им с оцет, а после хубаво да я подсушите. Това ще дезинфекцира повърхността на яйцето и ще го предпази от опасни бактерии, които могат да влязат в хранителния продукт, който сте замислили да приготвите и хапнете. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

потребител на яйца

потребител на яйца 17.02.2020 12:43

Глупости!

Кокоше

Кокоше 17.02.2020 23:55

По тъпа статия за яйцата ми не бях чела

Петел

Петел 22.02.2020 20:38

Глупости на търкалета.

SuperMag

SuperMag 25.02.2020 9:50

http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет

Shrek

Shrek 03.10.2021 19:48

Кой държи яйцата след закупуването им повече от 10 дни в хладилника? Статията е писана, а по-скоро преписана от олигофрен!

Ха Ха

Ха Ха 04.10.2021 16:17

толкова време в хладилника? Една седмица не повече. А тези опаковки за Велик Ден не стоят не повече от 2-3 дена. На долната отделение

Яйцелюб

Яйцелюб 09.10.2021 14:26

Аааааа, аа, държиме ги, докато не се, излюпят, малките пиленца.