За нищо на света не замразявайте тези продукти, ще си навредите сериозно

Някои от тях могат да загубят качеството си, а други дори могат да станат опасни за здравето

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/za-nishto-na-sveta-ne-zamrazyavayte-tezi-produkti-shte-si-navredite-seriozno Jenata.blitz.bg
За нищо на света не замразявайте тези продукти, ще си навредите сериозно

Съхраняването на храната във фризера е удобен начин за удължаване на нейния срок на годност.

Много домакини пазаруват и готвят в промишлени количества, след което замразяват част от нещата за по-късна употреба. Така винаги, когато нямат време, могат да сложат домашно приготвена храна на масата. 

Не всички продукти и ястия обаче са подходящи за замразяване. Някои от тях могат да загубят качеството си, а други дори могат да станат опасни за здравето. 

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за това кои храни и ястия не трябва да се слагат във фризера и защо.

Млечни продукти

При замразяване киселото мляко може да се разслои и да загуби текстурата и вкуса си.

При замразяването на заквасената сметана суроватката може да се отдели и продуктът ще стане негоден за употреба. 

Майонезата също не е подходяща за замразяване, защото също може да се разслои и да изгуби своята плътност и структура.

Замразеното мляко ще загуби своя вкус и текстура заради разрушаването на клетките по време на замразяване.

Малцина знаят за какво случи третото отделение на пералнята

 

Меките сирена могат да загубят своя вкус и текстура след размразяване.

Готвени ястия 

След замразяване пастата губи своя вкус и характерен вид.

Ястията, съдържащи желе, ще загубят текстурата си и ще станат течни след размразяване.

При замразяване сухарите могат да загубят качествата си.

Ястията с майонеза, кисело мляко, заквасена сметана, сирене фета или меки сирена ще изгубят текстурата си след размразяване.

Супите, в които има млечни продукти или сирене, може да променят структурата и вкуса си след размразяване.

Опитвайки се да замразите ястия с желатин, може да ги превърнете в гъста смес.

Риба и месо

След размразяването на рибата или месото е важно да ги сготвите веднага и да не ги поставяте обратно във фризера, тъй като това може да доведе до развитие на бактерии, което представлява опасност за здравето.

Зеленчуци

Не трябва да замразявате цели зеленчуци, богати на вода, тъй като те могат да променят текстурата и вкуса си, след като бъдат размразени.

Тези храни нямат място на вратата на хладилника, а всички ги слагаме там!

 

Например не се препоръчва замразяване на тиквички, краставици, домати, картофи и патладжани.

Плодове

Подобно на зеленчуците, големите сочни плодове като ябълки, пъпеши и дини не трябва да се замразяват, тъй като могат да се превърнат в пюре, след като бъдат размразени.

Зеленолистни

Някои зеленолистни, като маруля, рукола и зеле, също не са подходящи за замразяване. /jenata.blitz.bg

 

 

 

 

 

 

Горещи

Коментирай