logo

Дерматолог: 2 неочаквани причини водят до косопад

Дерматолог: 2 неочаквани причини водят до косопад

Според медика Татяна Егорова вина за това имат и коронавируса и карантината

Няма човек – без значение дали става въпрос за жени или мъже, които да не изпитва ужас щом види, че косата му започва да пада. Да, в повечето случаи косопадът е свързан със смяната на сезоните, но според дерматолозите причините може да бъдат и други.

„Причините за косопада могат да бъдат много по-сериозни“, предупреди дерматологът Татяна Егорова. Тя посочи, че има два неочаквани фактора, които влияят върху това дали косата ни се пада.

„Причините звучат странно и често са подценявани и невидими, но те са най-сериозния фактор при необясним косопад. Преборите ли ги, то си гарантирате край на падащата коса“, поясни медикът. Тя допълни, че вина за косопада може да имат и коронавируса, както и придружаващата го карантина.

Ето кои са двете неочаквани причини за косопада:

Стрес
Колкото и да е странно, стресът е една от най-честите и водещи причини за косопад. Ярък пример е пандемията от коронавирус. Дерматологът забеляза, че жителите на големите градове изпитват по-голям стрес, когато са затворени за дълги месеца в карантина. 

След преживените стресови ситуации състоянието на косата започва да се влошава след два месеца. Специалистът съветва, ако сте изпитали стрес преди няколко месеца, а косата ви е започнала да пада едва сега, тогава не се колебайте да си уговорите среща с трихолога.

Липса на желязо
Татяна Егорова каза, че втората причина за косопад е липсата на желязо. Ако не свързвате загубата на коса със стрес, тогава най-вероятно ще трябва да преминете подходящ тест, за да определите нивото на този елемент в тялото си. 

Ако прегледът установи недостиг на желязо, тогава Вашият лекар ще може да Ви посъветва как да повишите нивото му. След това косата ще спре да пада и ще започне да расте още по-здрава и гъста. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай