logo

5 грешки, които младите майки допускат след раждането и плащат за тях със здравето си

5 грешки, които младите майки допускат след раждането и плащат за тях със здравето си

Колкото и подготвена да е една жена за нещата, които ще й се случат, след като роди първото си дете, действителността, с която се сблъсква, след като излезе от родилния дом, доста често е съвсем различна! И без да осъзнава, тя допуска куп малки грешки, които могат да й струват здравето. 

В тази статия ще ви предпазим от 5-те най-често срещани заблуди, с които се сблъскват току-що родилите жени. Ако не искате да съжалявате цял живот, не повтаряйте тези грешки за нищо на света! 

Ядете за двама, защото иначе няма да имате кърма 

Количеството на приетата храна по никакъв начин не влияе на образуването на мляко. Това води единствено до трупане на излишни килограми. Важното е да се храните правилно и разнообразно, за да може в кърмата ви да има балансирано количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Що се отнася за производството на кърма - за този процес отговарят 3 хормона: лактоген, пролактин и окситоцин, които се изработват в главния мозък. Върху производството им оказват влияние единствено положителните емоции и продължителния сън. Колкото по-малко нервничите и се наспивате добре, толкова по-голяма е вероятността да нямате проблем с кърмата!  

Подлагате се на жестока диета, за да си върнете предишните килограми

Не е нужно да преяждате, но със сигурност не трябва и да гладувате, защото кърмата ви няма да е вкусна, а бебето ще е гладно и с болно коремче.  2000-2500 калории дневно са нормални за всяка млада майка.  

Веднага след раждането се връщате към активните тренировки

Кога ще можете да се върнете отново в спортната зала, ако бебето ви пусне, разбира се, може да каже  само лекарят. Но обикновено в първите 4 до 8 седмици след раждането физическите упражнения са противопоказни, дори и да се чувствате добре. Влизането в ритъм трябва да стане постепенно, започвайки с малки разходки. 8 седмици по-късно можете да започнете да се занимавате с фитнес йога, стречинг и да поплувате в басейна. 

Правите упражненията на Кегел, за да стегнете мускулите на тазовото дъно

Смята се, че гимнастиката на Кегел помага много за тонуса на интимните мускули, разтегнати по време на бременността и решава проблемите на младите мами в интимната сфера, които възникват заради загуба на чувствителността. Възможно е да чуете, че можете да започнете да повтаряте тези упражнения едва ли не на втория ден след раждането. Самото раждане обаче протича различно при всички жени и за да не си докарате някакви усложнения, е по-добре да не прибягвате към тези упражнения без консултация с лекар. 

Опитвате да наваксате пропуснатото през последните месеци 

Освен от физическо, младата майка се нуждае и от психическо възстановяване. Това ще бъде много сложно заради постоянното недоспиване, което се дължи не само на факта, че бебето изисква постоянно внимание. Някои майки се стараят при първа възможност да възобновят активния си живот, от който са били лишени в последните няколко месеца. На първо време се постарайте да не се нагърбвате с всички домашни задачи, а да посветите времето си на детето и на своето възстановяване. В противен случай като нищо ще се сблъскате с това, което специалистите наричат следродилна депресия. /jenata.blitz.bg

Коментирай