logo

9 бабини съвета, които педиатрите съветват да забравите завинаги!

9 бабини съвета, които педиатрите съветват да забравите завинаги!

Специалистите смятат, че голяма част от съвременните баби и дядовци не са актуализирали знанията си по отношение на това кое е правилно, когато става въпрос за отглеждане на малко дете. Ръководейки се изключително от личния си опит, по-старото поколение дава на младите родители съвети, които отдавна не са актуални. А много от тях могат да бъдат и опасни! 

Проучихме подробно родителските форуми и статиите на практикуващите педиатри, за да разберем с какви остарели съвети най-често се сблъскват родителите на малки бебета. 

Ако не е повито добре, крачетата му ще се дефорират 

В миналото се смяташе, че детето задължително трябва да бъде добре повито. По този начин малките краченца стоят в право положение и няма да се изкривят. 

Педиатрите обаче са категорични: повиването не само че не изправя краката, но може да доведе до нарушения в развитието на бедрата. Можете да увиете бебето си по този начин, само за да го успокоите. Това е най-подходящо при неспокойни деца, деца с неврологични заболявания или със силни колики. Ако бебето ви заспива добре и не се чувства неудобно без пелена, не е необходимо да го увивате. 

В къща с бебе трябва да е възможно най-топло

Истината обаче е съвсем различна. Прегряването е също толкова опасно, както и прекаленото охлаждане. Специалистите съветват температурата в детската стая да е между 16–20 °С.

Виждайки тази цифра, бабата вероятно ще плесне с ръце и ще каже: "Детето ще замръзне!". Но лекарите смятат, че при тази температура сънят на детето се подобрява. Освен това в прохладна стая лигавицата на носа не изсъхва и се диша много по-лесно. 

За да се успокои бебето, трябва да натопите биберона му в нещо сладко

Много баби съветват, ако бебето не спира да плаче, да натопите бибата му в нещо сладко. Но педиатрите да категорично против този метод. Продукти като мед, фъстъчено масло и мляко съдържат много алергени и не се знае как организмът на новороденото ще реагира на подобни добавки. Освен това, ако детето вече има зъбки, захарта може да доведе до появата на кариеси. А медът може да предизвика ботулизъм. 

Даването на биберон си има своите плюсове и минуси, затова и по този въпрос трябва стриктно да следвате препоръките на педиатрите. 

Когато е в леглото, детето задължително трябва да е завито, а под главичката му да има възглавница

Преди време голяма част от майките подхождаха към организацията на мястото, където ще спи бебето им, като към малко копие на своето легло. В дървеното креватче задължително имаше малка възглавничка и топло одеялце. Педиатрите обаче не спират да напомнят: в леглото на бебето не трябва да има нищо друго освен матрак и чаршафи. Ако в стаята е прекалено хладно, по-добре облечете детето с по-плътна пижамка, отколкото да го завивате с одеяло. 

Бебето трябва да спи по корем

На пръв поглед изглежда напълно логично да сложите бебето да спи по корем. Лекарите обаче са установили, че спането по корем е още по-опасно от това по гръб. Подобна поза може да предизвика непроходимост на дихателните пътища. Докато спи по корем, стомахът опасно притиска диафрагмата. Освен това подобна поза може да доведе до прегряване. Затова най-добре оставете детето си да спи по гръб. 

Докато бебето спи, не трябва да се вдига никакъв шум

Възрастните заспиват трудно, ако нещо или някой покрай тях вдига шум. Но при новородените шумът понякога помага да заспят. Има само едно условие - той трябва да бъде равномерен и да не става по-силен. 

Новородените могат да спят напълно спокойно, дори ако някой до тях говори по телефона.

Бебето трябва да се храни по график

Не само бабите, но и някои лекари препоръчват новороденото да се храни по строго определен график. Но подобен подход към храненето води само до нерви както у майката, така и у детето. Освен това педиатрите не виждат нищо лошо в това да не храните бебето си под някакъв определен час, а когато има нужда. Бъдете сигурни, нито един лекар няма да ви посъветва да държите детето си гладно.  

Трябва да го захраните възможно най-рано

Много често младите родители се вслушват в съветите на по-старите си роднини, според които на 3-месечна възраст бебето трябва да се захрани с намачкан жълтък, а на 4 да му давате каша. Лекарите не биха препоръчали подобно нещо.  

Няма нужда децата, които са на кърма, да се захранват на толкова ранна възраст. Според здравните експерти, менюто на такива бебета не трябва да се променя преди достигане на 6-месечна възраст.

Натуралното мляко е много по-добро от адаптираното

Всяко семейство си има една такава история, която разказва за това как внезапно на младата майка й е спряла кърмата и таткото започнал да обикаля село след село, докато накрая не намерил баба, която му дала мляко от своите крави. Обикновено това се представя като подвиг: така родителите са спасили детето си от адаптираните млека, които са пълни с химия. 

Във всичко това обаче лекарите не виждат подвиг в името на спасението на бебето, а просто още един начин да поставите под заплаха здравето на новороденото. Адаптираното мляко е много подходящо за деца, които не са на кърма. А животинското е много  опасно. В него има много минерали, с които бъбреците на новороденото могат да не се справят. Освен това не съдържа достатъчно количество желязо и витамин С. Белтъчините, съдържащи се в животинското мляко, могат да раздразнят лигавицата на червата. Може да предизвика и алергии. 

Можете да започнете да давате мляко от животински произход не по-рано от едногодишна възраст. /jenata.blitz.bg

 

 

Коментирай

tha_Movieman777

tha_Movieman777 27.08.2018 22:26

че тия бабини девитини ги знам ве

Д-р Михайлова

Д-р Михайлова 07.11.2018 15:48

Медът можел да предизвика ботулизъм?!! Откъде ги брулите тия глупости бре?