logo

Д-р Комаровски шокиращо: Децата се самоубиват заради…

Д-р Комаровски шокиращо: Децата се самоубиват заради…

Педиатърът посочи кои фактори влияят зле на психиката на подрастващите и ги карат да предприемат фатални решения

Педиатърът и телевизионен водещ Евгений Комаровски, който преди време втрещи всички бащи с новината, която обяви, сега отново успя да шокира родителите.

Д-р Евгений Комаровски

Специалистът обясни, че напоследък (не само заради пандемията от коронавирус и наложените карантини, локдауни и социални изолации) все повече деца предприемат фаталното решение да сложат край на живота си.

„За съжаление все повече подрастващи решават да се самоубият. Причините за смразяващото кръвта им решение са няколко“, каза д-р Комаровски.

Той обясни, че ако родителите забележат някои неща в поведението на децата им, веднага трябва да им окажат помощ, за да не се стигне до най-лошото.

„Има няколко фактора, които карат децата да се самоубият“, категоричен е д-р Комаровски.

Според него някои от причини могат да изглеждат несериозни и разрешими за възрастните, но често детето няма къде да отиде и към кого да се обърне със своите проблеми.

Специалистът нареди сред рисковите фактори за самоубийство сред децата депресията, психичните заболявания, използването на забранени вещества, действащи върху психиката, загубата на близки, както и активните преживявания, че нещо не им се получава.

„Това не означава, че детето определено ще реши да сложи край на живота си, а означава, че се нуждае от помощ и специално внимание, за да не се стигне до най-лошото“, каза д-р Комаровски.

Д-р Евгений Комаровски

Също така според него скандално, трудно, безразлично и/или, тъжно семейство е един от най-сериозните рискови фактори. „Тормоз в училище или у дома, кибертормоз, физически и емоционални травми, финансови затруднения в семейството или излишни пари – също са опасни показатели“, допълни специалистът.

„Все пак родителите, че и децата, трябва да знаят, че има защитни фактори, които ще предпазят детето или юноша от самоубийство. Това е високото самочувствие на другите, ясни и светли перспективи, присъствие на събеседници, добър защитен фактор - всеки успех в хобитата и/или ученето“, заключи д-р Евгений Комаровски. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай