logo

Диетолог д-р Круглова: Това са идеалните спортове за дебеличките деца!

Диетолог д-р Круглова: Това са идеалните спортове за дебеличките деца!

Не се страхувайте да преминете с малчугана през редица физически дейности, докато намерите идеалната за него

Всеки родител иска най-доброто за детето си. Разбира се понякога прекомерното обгрижване прераства в глезене, което пък може да доведе до редица проблеми в бъдеще. За какво говорим – неприемливо поведение, разглезеност, а в някои случай и презадоволяване в редица насоки.

Сега от  jenata.blitz.bg ще поговорим за един проблем при децата, които може да бъде и наследствен, но и не само. Става дума за детското затлъстяване.

Да, може малчуганът да е „взел“ едрата фигура на родителите си, но разбира се може и да му е разрешено често да яде много и все гадни храни. Да не говорим, че в днешно време много деца прекарват времето си пред електронните устройства и физическата дейност в ежедневието им е сведена до минимум.

Но какво да правим, ако детето е дебеличко? На какви спортове може да го запишем? Е, отговорите даде диетологът д-р Наталия Круглова.

Тя обясни какви спортове са подходящи за деца с наднормено тегло. На първо място специалистът съветва да се обърне внимание на физическото състояние на детето.

„Преди всичко обръщаме внимание на физическото състояние на детето, доколко този или онзи спорт е достъпен за него, защото например активният спорт при деца със затлъстяване и/или затлъстяване от втора или трета степен ще бъде противопоказно“, обясни експертът.

Според нея това ще доведе до прекомерно натоварване на ставите и сърдечно-съдовата система на детето.

Говорейки за избора на физически дейности, д-р Круглова подчерта, че трябва да се съсредоточите върху предпочитанията на самото дете. 

Тя също така препоръчва да не се страхувате да насърчите детето да опита различни спортове и физически занимания. „Опитайте всичко докато се намери идеалният вариант за детето“, уточнява медикът.

Ако родителите не могат да включат пълничките си деца в даден спорт, тогава диетологът ги съветва да започнат от себе си. „Децата често копират поведението на възрастните, така че обичайната имитация скоро може да се превърне в удоволствие от спортните дейности“, казва тя.

„Що се отнася до видовете упражнения, бих препоръчала да обмислите дейности като плуване по време на периода на отслабване“, добави тя.

„В допълнение, ролери, велосипеди или ски са страхотни възможности. Часовете по йога също могат да помогнат на детето да развие гъвкавост и да се отърве от наднорменото тегло“, казва д-р Круглова. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай