logo

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

Коронавирусът отдавна присъства в секретите на малките, стана ясно от изследването им

Сигурно на повечето вече им е омръзнало да четат всевъзможни новини за коронавируса. Но какво да се прави? Такова е положението сега!

Всички експерти увериха, че COVID-19 рядко се среща при децата, а дори и да бъдат заразени с вируса, то той при тях протича много леко, а понякога дори без симптоматика.

За спокойствието на бременните жени от jenata.blitz.bg преди време разкрихме дали те могат да бъдат заразени с коронавирус и дали това може да се случи и с неродените им и в бъдеще новородени бебчета.

Но сега от jenata.blitz.bg попаднахме на изследване, което разкри как точно протича COVID-19 при децата. Важно е да уточним, че проучването е направено от китайски лекари. Резултатите от наблюденията те публикуваха в списанието Nature Medicine. 

Лекарите стигнаха до извода, че коронавирусът не причинява тежка пневмония при децата.

Според учените пневмонията също не се вижда по време на белодробните тестове, направени на най-малките. По принцип болестта при децата протича леко, а именно поради това диагностицирането й е много по-трудно.

„Клиничните симптоми на заболяването, причинени от новия коронавирус COVID-19 при възрастни, са добре известни, но никой не е документирал как се развива инфекцията при деца. 

В сравнение с възрастните, болестта протича в много по-лека форма. По-специално – няма данни за пневмония в белите им дробове и именно затова е много трудно категорично да се заяви дали детето има коронавирус или е хванало сезонния грип“, казват китайските лекари.

Що се отнася до температурата, тя също се повишава и е много по-висока, отколкото при грипа, но не достига 40 градуса.

В същото време лекарите заключиха, че вирусът отдавна присъства в секретите на децата. Поради това съществува риск от по-нататъшното му разпространение по нови канали. По този начин е по-трудно да се ограничи ефектът на COVID-19 върху други хора (по-възрастните членове от семейството).

Затова бъдете спокойни, ако детето има някакви грипни симптоми и не се паникьосвайте излишно! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Паникьосан

Паникьосан 17.03.2020 19:43

С две думи, детето ще оцелее скъпи родители. Ще умрете само вие, а то ще остане сираче.

Потърпевша

Потърпевша 18.03.2020 0:46

Ами да внучката прекара вирус със недоказан какъв е бил вируса няма тестове и проби нали е дете ще го мине леко ами ние какво ще правим ще мрем