logo

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Материалът е изготвен със съдействието на репродуктивни специалисти от Медицински комплекс “Д-р Щерев”

Понякога бременността настъпва спонтанно – без планиране и подготовка. Но ако решите да подходите отговорно към създаването на нов живот, нашият първи съвет е: Планирайте! Предварителните стъпки ще намалят евентуалното вредно влияние на външните и вътрешните фактори върху вас и плода, а телата ви ще са готови за зачеването на бебе. 
 
Мили дами, започнете подготовката 4 месеца по-рано! При жената процесът на „вербуването” на фоликулите, т.е. тези яйцеклетки, които евентуално ще станат доминантни и ще бъдат годни за оплождане, е с продължителност около 125 дни. Затова стартирайте подготовката за бъдещите опити за зачеване 4 месеца преди започването им!
 
Бъдещи татковци, започнете подготовката 3 месеца по-рано! При мъжете сперматогенезата (образуването на сперматозоиди) е с продължителност около 90 дни. Това е и минималният период, в който е препоръчително мъжът да подготвя своя организъм за бъдещите опити за създаване на бебе. Прочетете какви са задължителните първи стъпки и вижте как да избегнем  нездравословната среда.

Рисковите фактори и вредните навици могат да затруднят самото зачеване. Те могат да доведат до проблеми в развитието на ембриона и в последствие до увреждания на плода дори при успешно зачеване. Могат да създадат такива генетични предразположения, които да повлияят върху бъдещото здравословно развитие на заченатото дете, когато то вече е възрастен човек.
 
Спрете цигарите! Знаем, че понякога това изглежда много трудно, но тютюнопушенето, в това число и пасивното, може да повлияе изключително негативно върху една развиваща се бременност. Но е важно да се знае, че вредното влияние на никотина и съдържащите се над 2 000 допълнителни химични вещества в цигарите може да предизвика репродуктивни проблеми.
 
Пушенето оказва негативен ефект върху репродуктивни органи. Мили дами, то се свързва с преждевременното стареене на яйчниците и изчерпването на яйчниковия резерв. В допълнение при жените пушачи има увеличен риск от увреждане на делителното вретено на яйцеклетките, което ги прави негодни за оплождане.

Тютюнопушенето е вредно и за мъжете. При тях то може да окаже пагубно влияние върху процеса на производство на качествени сперматозоиди с добри оплодителни способности. Проучвания показват, че пушенето може да намали общото наличие на сперматозоиди в спермата със 17% и същевременно ограничава броя на „нормалните” сперматозоиди.
 
Освен изброените ефекти върху женския и мъжкия фертилитет, тютюнопушенето преди и/или по време на бременността може да окаже негативно влияние върху здравето на вашето бебе.
 
Ограничете алкохола!
Вредното влияние на алкохола върху жените, желаещи да забременеят, може да се изрази в проблемно зачеване, в увеличена заплаха от спонтанен аборт и повишен риск от увреждане в растежа и развитието на плода. Вече са доказани медицински основания за връзката между злоупотребата с алкохол и хипоталамо-хипофизояйчникова дисфункция. Тя може да доведе до отсъствие на цикъл, липса на овулация, дефекти в лутеалната фаза на цикъла с неправилно развитие на маточната лигавица и абнормно повишени равнища на хормона пролактин.
 
Вредното влияние на алкохола при мъжете, желаещи да създадат поколение, може да се изрази в неправилно функциониране на черния дроб и повишаване на нивата на естроген. Те могат да нарушат сперматогенезата и да предизвикат допълнителни хормонални нарушения. Бъдещи татковци, не забравяйте, че алкохолът е токсин, който може да има пагубен ефект върху клетките, произвеждащи сперматозоиди!

Според критериите на СЗО умерената употреба е в рамките на 1 питие (20 г чист алкохол) средно на ден за жените и до 2 напитки (40 г чист алкохол) средно дневно за мъжете. За дневна злоупотреба може да се говори при изпиването на среднодневни количества от 60-90 г чист алкохол (около 3 питиета). За сериозна злоупотреба се приема изпиването на над 120 г чист алкохол средно на ден.
 
Кортикостероидите и анаболните препарати са изключително вредни за фертилитета

При жените кортикостероидите и анаболните препарати те могат да доведат до липса на овулация. При мъжете – до сексуални дисфункции и понякога необратим ефект върху сперматогенезата като количество и качество на сперматозоидите.
 
Пазете се от алергени 

Това са вещества и структури, които предизвикват човешката имунна система да реагира и да отделя специфични елементи, наречени антитела. Нерядко в следствие на различни алергени (полени, глутен и др.), женският организъм може да създаде реакция, която да възпрепятства хормоните, предизвикващи овулация. Еквивалентната реакция в мъжкия организъм може да доведе до намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите. Допълнително при някои двойки определени протеини в семенната течност на партньора предизвикват алергична реакция, при която произведените от женската имунна система антителата убиват или правят негодни за оплождане попадналите в нея сперматозоиди.
 
Ето и един от най-трудните ни съвети: Овладейте стреса

Той е сред основни фактори, на които трябва да обърнете внимание при подготовката за зачеване. Често високите нива на стрес могат да са причина за проблеми със забременяването и стерилитет както при жените, така и при мъжете. 
 
При жените психологическото напрежение може да предизвика дисфункции на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос, което да доведе до хормонални нарушения. Те пък могат да причинят смущения в менструалния цикъл и да доведат до отсъствие на овулация. Стресът е пряко свързан с повишаването на нивата на хормона пролактин, произвеждан от хипофизната жлеза, който над определена стойност възпрепятства забременяването. Емоционалното напрежение при жените може да предизвика и чисто физиологични реакции, които да попречат на движението на яйцеклетките и сперматозоидите през фалопиевите тръби или да нарушат кръвоснабдяването на матката. 
 
Стресът вреди и на бъдещите татковци. При тях стресогенните фактори могат да нарушат нормалния процес на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко на брой сперматозоиди с нарушена морфология и оплодителни качества.
 
Благоприятна заобикаляща среда
 
Престоят в прекалено топли помещения и пространства, продължителното застояване на едно място в седнало положение, непрекъсната работа пред компютър без почивка, продължителното излагане на силни електромагнитни и микровълнови лъчения (в това число и от GSM апарати) в областта на репродуктивните органи може да влоши качеството на мъжката сперма.

И сега една от най-важните задължителни стъпки, за да постигнете желаната бременност: Храненето! Очаквайте съвсем скоро втората част на  “Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност”.

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част
 

Коментирай