Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Материалът е изготвен със съдействието на репродуктивни специалисти от Медицински комплекс “Д-р Щерев”

Понякога бременността настъпва спонтанно – без планиране и подготовка. Но ако решите да подходите отговорно към създаването на нов живот, нашият първи съвет е: Планирайте! Предварителните стъпки ще намалят евентуалното вредно влияние на външните и вътрешните фактори върху вас и плода, а телата ви ще са готови за зачеването на бебе.

В „Първите важни  стъпки за постигане на успешна бременност – I част“ ви представихме какви са вредните фактори и как да ги избегнем, за да благоприятстваме зачеването.

Но една от най-важните задължителни стъпки, за да постигнете желаната бременност е Храненето! Вижте как да промените хранителните си навици, за да постигнете така желаната бременност.

Ти си това, което ядеш. Храната и диетата, която следвате, оказват пряко влияние върху различни аспекти на здравословното ни състояние. Когато става въпрос за опити за забременяване, с основание може да се прилага максимата „ти си това, което ядеш“. Фертилността както на жените, така и на мъжете пряко се влияе от храните и напитките, които те ежедневно приемат.

Начинът на хранене може да окаже влияние върху хормоналния баланс в организма, което да доведе до понижени шансове за зачеване.

Определени хранителни диети (като избор на хранителни продукти) могат да окажат зловредно влияние върху ово- и сперматогенезата. Обърнете се към специалист, за да разберете доколко здравословен е вашият хранителен режим!

Що се отнася до женския организъм, ефектите от нездравословното хранене дори преди самата бременност ще се предадат директно или косвено не само на бъдещия бебешки организъм, но и на няколко последващи поколения.

По време на подготовката за зачеване неблагоприятно влияние може да окаже прекомерният прием на хранителни продукти или напитки с високо съдържание на захар, кофеин, аспартам, рибите, богати на живак (напр. скумрия, риба тон, акула), храните, богати на животински мазнини, както и тези съдържащи консерванти и стабилизиратори, храните и напитките с прекалено високо съдържание на витамин А, C и D, богати на рафинирани въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия, суровите и недопечени меса, суровите яйца, непастьоризираните млека и сирена, соевите храни и т.н. Разбира се, не е задължително пълното избягване на изброените храни, а просто тяхната ограничена или умерена консумация при подготовката и по време на бременността.

Телесното тегло е от изключителна важност при опитите за забременяване. Това важи за жените и мъжете и е валидно както за наднорменото тегло и затлъстяването, така и за тегло под нормата. За измерване на нормата на телесното тегло се използва т. нар. индекс на телесната маса (ИТМ). Можете да изчислите своя индекс, като разделите теглото си в килограми на височината в метри, повдигната на квадрат.

При наднормено тегло на жената свалянето на 5 кг увеличава с 30% шанса за зачеване.

Отклонения от нормалното тегло може да доведе до хормонален дисбаланс, който да наруши процеса на производство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Изследванията показват, че наднорменото тегло при жените носи по-голям риск от спонтанен аборт. Съществува и пряка връзка между наднорменото тегло и синдрома на поликистозните яйчници. Затлъстяването може да доведе до смущения в менструалния цикъл и репродуктивни проблеми. Като цяло повишеното тегло при жените намалява шансовете за забременяване. 

Затлъстяването афектира мъжкия фертилитет директно (половият акт се затруднява, тестостеронът намалява и действието му отслабва, увеличава се скроталната температура) и индиректно (променят се параметрите на еякулата). Нарушава се регулацията на оста хипоталамус - хипофиза - гонади, чиято най-важна функция е контролът на аспектите на репродукцията.

Някои специалисти сочат обиколката на талията за не по-малко акуратен маркер за общото здравословно състояние на бъдещите родители. Проучвания за връзката ѝ с количествените и качествените семенни показатели не са много. Подобно на резултатите при ИТМ, с увеличаване на обиколката на талията се установява намаляване на обема на еякулата, понижаване на общата концентрация на сперматозоидите, редуциране на броя на подвижните и прогресивно подвижните сперматозоиди.

Връзката между ИТМ и безплодието при мъжа се прави при съпоставяне на семенните показатели при мъже с нормален и такива с висок ИТМ. Данните сочат, че високият ИТМ може да увреди, а в някои случаи да доведе до арест на сперматогенезата като резултат от повишената скротална температура. При мъже със затлъстяване вероятността концентрацията на сперматозоиди да бъде под 20 милиона/мл е три пъти по-голяма в сравнение с мъже с нормално тегло. Обемът на еякулата и подвижността на сперматозоидите в него също се редуцират с повишаване на ИТМ. Затлъстяването може да компрометира и интегритета на спермалния хроматин (причина за висок ДНК фрагментационен индекс). В повечето изследвания не се открива корелация между високия ИТМ и абнормалната морфология на сперматозоидите.

Важно е да се отбележи, че много мъже с наднорменото тегло осъществяват нормално репродуктивните си функции. Поради това не е коректно високите стойности на ИТМ и обиколката на талията да се разглеждат като самостоятелни фактори при определяне на етиологията на мъжкия инфертилитет.

За всякакви колебания, които имате относно вашия хранителен режим по време на опитите за зачеване, най-правилното решение е да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

 

Коментирай