logo

Спрете да целувате детето си по устните, за да не съжалявате жестоко

Спрете да целувате детето си по устните, за да не съжалявате жестоко

На пръв поглед този начин на изразяване на чувства е напълно безопасен, но всъщност изобщо не е така

Всеки физически контакт на родителя с детето – докосване, целувки, милване, е необходим и  полезен. Той формира чувство, дава усещане за сигурност на детето и укрепва увереността му, че близките му го обичат и държат на него.

Прегръдките и целувките в детството в бъдеще ще позволят на детето да бъде отворено към света и да споделя любовта, която получава, с околните. Съвсем друг въпрос обаче е как родителят трябва да изразява чувствата си.  

В опит да покажат любовта си, някои възрастни засипват рожбата си с целувки, включително и по устните, без да подозират, че по този начин само и вредят. 

Люси за малко не уби 11-дневния си син с „целувката на смъртта”, която всяка майка дава на детето си! СНИМКИ

На пръв поглед те са напълно безопасни, но всъщност това не е така, алармира сексологът Владислав Франтов. 

Ако целувате детето си по устните, съществува опасност то да започне да изразява симпатията си към непознати по същия начин, предупреждава той. 

За детето целувката по устата няма да има сексуален контекст, отбелязва специалистът. Той предупреждава, че точно по тази причина хлапето може да реши да повтори този начин на  изразяване на чувства извън семейството.

"Децата са доста любвеобилни същества. Както вие показвате любовта си, така ще го прави и детето. И не само с вас, но и с други деца, чичковци и лели, може би дори с напълно непознати, които не са заслужили симпатията му" предупреждава той.

Невинна целувка едва не уби 6-месечно бебе СНИМКИ

Вместо целувка по устните, Франтов съветва родителите по-често да прегръщат детето си, да го държат за ръка и да го галят. И да целуват в по-неутрални зони - челото, бузите, главата. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

Бай Ху

Бай Ху 24.09.2022 10:45

Цуни гуни и после Едипов комплекс.