logo

Тези 6 фрази ще направят чудеса с детето ви

Тези 6 фрази ще направят чудеса с детето ви

За да може наследникът ви да се развива правилно и да расте щастлив, трябва да бъде подкрепян всеки ден

Едва ли има родител, който не иска детето му да расте щастливо. 

Всяка една дума, която мама и татко изричат, има голямо значение за малкото човече. За съжаление, понякога в гнева си неволно казваме неща, които предизвикват детски сълзи и оставят дълбоки белези в душата на невръстното същество. 

За да може наследникът ви да се развива правилно и да расте щастлив, той трябва да бъде подкрепян всеки ден.

Ако в речника ви съществуват само "браво", "отлично" и "добре се справи", днес от jenata.blitz.bg ще ви помогнем с още няколко фрази, които вдъхновяват малчуганите и ги карат да се чувстват уверени и обичани. 

Ето кои думички си заслужава да казвате по-често, за да расте хлапето ви щастливо:  

Ако има нещо, до теб съм

За да стане детето самостоятелно, в даден момент родителят се опитва да не прави нищо вместо него и да не му помага. Това, разбира се, е важно, за да може то да стане упорито и да усъвършенства уменията си. Но все пак трябва да знае, че няма да го изоставите в трудни моменти.

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Именно затова си струва по-често да му казвате, че сте наблизо. Дори да ви отблъсне с думите: "Аз сам", вие му кажете, че ако се наложи, ще му се притечете на помощ. 

Обичам те   

Често показваме любовта си чрез грижа, но забравяме да я изразим с думи. Децата обаче не умеят да четат между редовете и имат нужда от конкретика.

Не забравяйте не само да хвалите и да казвате какво харесвате в детето си, но и да му признавате любовта си. Така то ще разбере, че родителите му имат нужда от него и го ценят като човек. 

Ще успееш

Ако детето не успява да се справи с нещо, дайте му да разбере, че успехът не е далеч, просто трябва да положи малко повече усилия или да опита по друг начин. Адекватната самооценка и вярата в собствените сили се формират благодарение на това, че другите вярват във вас, плюс конкретните резултати.

И нещо също много важно - не забравяйте накрая да акцентирате вниманието върху крайния резултат и да го поздравите. 

Гордея се с теб 

Тази фраза понякога се оказва много трудна за родителите. Някои пък я произнасят само за конкретно постижение. 

Без драми и скандали: С тези вълшебни фрази детето ви ще изпълнява всичко!

Много е важно да хвалите детето си и да му казвате, че се гордеете с него като цяло, а не за конкретна заслуга. Подчертавайте по-често положителните му черти. Не развивайте в него синдрома на отличника, който се забелязва само когато носи хубава оценка. 

Благодаря ти, толкова си добър

Радваме се на всяка стъпка и нова дума на бебето, но когато порасне и всичките му успехи вече са фиксирани, преставаме да забелязваме как се старае. Веднъж си обуе панталона сам - "Браво", втори път се облече сам - "Е, вече си голям, време е да тръгваме".

Когато го учим да помага в домакинската работа, правим същото. Първо го хвалим, после спираме, а по-късно само го критикуваме. В резултат на това то губи желание да прави каквото и да било.

Затова никога не забравяйте да поощрявате наследника си с тази фраза. Така той винаги с удоволствие ще ви се притичва на помощ.   

Извинявай, не бях права

Понякога на възрастните им е изключително трудно да признаят, че грешат. Те се страхуват да не изгубят авторитета си в очите на децата и се съпротивляват до последно, преди да признаят, че не са прави.

Три фрази, с които унищожавате психиката на детето

Как обаче ще научите детето да признава грешките си и да прави отстъпки, ако вие самите показвате невероятно упорство? Да признаеш грешките си и да се извиниш е определена степен на родителска зрялост и мъдрост. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай