Внимание! 6 неща може да костват здравето на бебето ви, а ги ползвате всеки ден!

Внимание! 6 неща може да костват здравето на бебето ви, а ги ползвате всеки ден!

Детството е прекрасен период и родителите са готови да направят всичко, за да накарат детето да се усмихне и да се смее. Но понякога в това си желание много майки и татковци стигат прекалено далеч.

 Открихме пет неща, които причиняват повече вреда на децата ви, отколкото положителни емоции. За жалост много от тях са част от ежедневието на много родители.

6. Бебешки проходилки и джъмпери

Доказаната от тях вреда е по-значима от техния положителен ефект. Детските проходилки и джъмперите вече са забранени в Канада .

Процент на нараняване на бебето (над 8 000 случая годишно само в САЩ).

Неравномерно укрепване на мускулите, деформация на краката. Гърбът на детето не се оформя.

Независимото развитие на двигателните умения се отлага, тъй като няма мотивация то да ходи самостоятелно. Чувството за равновесие и инстинкт за самосъхранение не се развиват.

За да сведете до минимум вредата, използвайте тези устройства под наблюдение от възрастни за 15 минути два пъти дневно, само след като бебето може да стане самостоятелно. Също така, консултирайте се с вашия ортопед, за да обсъдите предпазни мерки.

5. Сок и мляко

Пастьоризираният плодов сок е с ниско съдържание на витамини, но богат на захар, което причинява зъбни проблеми и затлъстяване.

Педиатрите съветват да се дават пресни сокове на деца на възраст над една година. По-добре е да замените пастьоризираните сокове с пресни плодове.

Пастьоризираното краве мляко е с ниско съдържание на желязо, но е твърде високо в хранителни вещества и не е необходимо за бебе. То може да увреди бъбреците и да предизвика анемия, алергии и дисбактериоза.

Кравеното мляко може да се дава на деца на възраст над една година, но не повече от 17oz на ден. Заменете млякото с богати на калций храни (млечни продукти, зелени зеленчуци и плодове) и храни, богати на витамин D (яйца, говежди черен дроб).

4. Ярки играчки

В предучилищна възраст децата изследват света около себе си и получават социални нагласи чрез своите играчки. Неестествени цветове, електронни звуци и много детайли в играчките оказват лошо въздействие върху развитието на творческото мислене и влияят върху формирането на личността: агресивното поведение, безпочвените страхове и депресията на тийнейджърите са възможни резултати.

Изберете играчки с естествени цветове и материали: дърво или плат. Играта е по-образователна от забавлението, така че играчките трябва да са реалистични.

3. Топли дрехи

Колкото по-малки са бебетата, толкова по-лоша е терморегулацията им. Те са изложени на прегряване и сурово охлаждане. Прегряването води до невротизъм и може да доведе до топлинен удар.

Твърде много топло облекло не позволява на тялото да развива отбранителни реакции към промените в климата, което може да доведе до заболявания, свързани със студа и нисък имунитет.

Облеклото трябва да бъде направено от естествени и дишащи материали. Бебето се чувства удобно, когато коремът и гърдите му са сухи, краката и ръцете са розови.

2. Електроника и приспособления

Синята светлина от светодиодите води до увреждане на ретината, което може да доведе до макулна дегенерация. Това може да доведе до катаракта и слепота.

Когато използвате смартфони и таблети, детето е лишено от реалния свят. Не се развиват фини двигателни и сензорни умения и няма взаимодействие на живо. Това води до недостатъчно развитие на фронталния лоб, който е отговорен за речта, личността, комуникацията и вземането на решения.

Нека децата ви да използват устройствата си за не повече от един час на ден. Използвайте таблети и смартфони за мозъчни игри за деца на възраст над 2 години. Когато използвате притурки, детето трябва да си взаимодейства с връстниците или възрастните.

1. Предпазни колани

Носенето на предпазния колан над корема, когато сте бременна, може да причини нараняване на бебето в случай на злополука.

Поставете колана възможно най-ниско под корема. Опитайте се да стоите изправено, тъй като накланянето напред ще окаже прекалено голям натиск върху бебето. По-добре, не карайте изобщо./jenata.blitz.bg

Коментирай