logo

За нищо на света не казвайте това на дъщеря си,  ще съсипете живота й!

За нищо на света не казвайте това на дъщеря си, ще съсипете живота й!

Думите на родителя могат да засилят неувереността на детето, от която и без това вече страда

В началото на годината производителите на козметика Dove проведоха проучване, от което стана ясно, че 46% от жените на възраст от 13 до 17 години редовно обработват снимките си в социалните мрежи.

Най-вероятно неувереността на тийнейджърките във външния им вид не расте без участието на възрастните. 38% от родителите в същото проучване признават, че биха искали да коригират нещо във външния вид на дъщерите си.

Ето защо е важно да не забравяте, че майката винаги е пример и подкрепа за дъщеря си. Всяка небрежно изречена дума може да развие комплекс за малоценност у момиченцето й и да съсипе живота му.

6 фрази, с които без да искаме обричаме децата си на самота

Специалистите са категорични, че думите на родителя могат да засилят неувереността на детето, от която и без това вече страда. И изброяват фразите, които определено не си струва да му казвате, особено ако е момиче. 

Ето ги и тях:

Нещо си понадебеляла 

Всяка грижовна майка се притеснява, ако дъщеря й започне да качва килограми. И от добри намерения започва да й намеква, че трябва да работи с тялото си, заплашва я с възможни здравословни проблеми или тормоз в училище. Експертите обаче препоръчват да не прибягвате до това. 

До определена възраст детето не разбира как точно трябва да се справи с наднорменото тегло, но може да възприеме критиката много болезнено и да започне да се смята за грозно.

Освен това родителите често са предубедени към децата си. Ако една майка е обсебена от отслабването, тя може да изисква същото от другите членове на семейството.

Когато станат по-големи, момичетата и сами могат да осъзнаят, че трябва да направят нещо с килограмите. Но редовната критика от страна на любим човек може да доведе до хранително разстройство или другата крайност – пламенна защита на правото на боди позитивизъм.

Можете внимателно, със собствен пример, да кажете, че самата вие сте склонна към наднормено тегло и да споделите тайните си как оставате във форма. Най-добре е да се консултирате с педиатър и детски психолог, защото вашите методи за отслабване могат да бъдат опасни за един тийнейджър.

Забранявам ти да ядеш това

Не може просто да забраните на детето си да яде чипс или да пие газирани напитки. До определена възраст (обикновено преди училище) може и да ви се получи, особено ако вие самата не купувате и не ядете вредни храни.

Фразите, с които детето ви ще се превърне в хармонична личност

След това обаче детето има джобни и време, което прекарва далеч от вас. Изкушението да си купува "забранени" храни, и то от най-некачествените, е много голямо.

Ето защо е много по-ефективно да научите детето си на правилното хранене. Тук не става въпрос само за супи и зеленчуци, но и за сладкиши и дори fast food, но не всеки ден и винаги след основното хранене. Дори тези, които отслабват, си имат cheat days - ден, в който винаги могат да похапнат любимата си пица и да изпият един млечен шейк.

Хайде заедно да се подложим на диета 

Думата "диета" сама по себе си има негативен смисъл и може да предизвика не само отхвърляне у тийнейджъра, но и хранително разстройство, което е опасно за здравето и психиката му.

Родителите не трябва да забравят, че често проблемът с наднорменото тегло е свързан с хормоналните промени в тялото на подрастващия, който в повечето случаи се разрешава в бъдеще.

Универсална диета за майка и дете не съществува! Ако става въпрос за диетични ограничения, трябва да се консултирате със специалист!

Жалко, че имаш моите нос/уши/устни 

С тази фраза родителите веднага убиват два заека наведнъж: хем се дискредитират, хем унижават дъщеря си. От една страна, по този начин майката демонстрира собствените си комплекси пред детето. От друга - тя ги формира в детето. Получава се порочен кръг.

Три фрази, с които унищожавате психиката на детето

С голяма вероятност, без нетактични коментари, дъщерята никога не би забелязала, че нещо с нея не е наред.

Изглеждаш като момче

"Държиш се като момче", "Не изглеждаш като момиче с тези къси панталони" - тези и други подобни фрази едно момиче може да чуе от най-близките си и да си изгради стереотипна представа за себе си. Не може ли едно момиче да играе футбол и да носи само шорти?

Тези фрази също така вкарват в главите на момичетата идеята, че да си момче е лошо. А това, разбира се, не е вярно. 

Това не ти отива 

Модата се променя, а представите за красота като цяло са субективни. Не може просто така да забраните на дъщеря си да носи любимите си дрехи. Още по-лошо може да стане, ако случайно й кажете: "Изглеждаш ужасно в тази пола!".

Ако имате основателни причини, поради които една или друга дреха е неподходяща за дъщеря ви, опитайте да й го кажете по-тактично, правейки й комплименти: "Имаш толкова красиви очи, но никой няма да ги забележи в тази къса пола", "Тази синя рокля наистина ти отива, защо я носиш толкова рядко?".

Дори и така трябва да сте подготвени за факта, че момичето няма да се вслуша в съветите ви и ще действа по своя си начин. Все пак има това право!

Ти си бъдеща майка/съпруга/домакиня

Тук отново става въпрос за полови стереотипи. Освен това майките често казват такива фрази на дъщерите си, когато нещо не им се получава в ежедневието. Но всъщност това обижда детето им, кара го да си мисли, че освен за чистене и готвене, по принцип не става за нищо друго.

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Винаги може да научите дъщеря си да шие, да готви и да чисти. Или пък не е нужно да го правите – милиони жени живеят перфектно, омъжват се и имат деца без тези умения!

Никой няма да се ожени за теб

С това твърдение майката дава на дъщеря си посланието, че бракът е мярката за успех. Но истината на живота е, че момиче без съпруг може да бъде по-успешно и по-щастливо от омъжените си връстнички. А мъжете, между другото, харесват не само скромни домакини.

Приятелката ти е по-добра от теб

Тази фраза може да има различни опции: Тя се облича по-добре от теб, учи се по-добре от теб и т.н. 

Всяко дете е различно и постига успех в различни неща. Не карайте дъщеря си да мисли, че обичате приятелката й повече от нея. Ако ще сравнявате нещо, трябва да са само нейните успехи: "Тази година  оценките ти са много по-добри от миналогодишните". 

Обижда те? Той просто те харесва

С тази фраза родителите от ранна възраст внушават на момиченцето си, че насилието в отношенията е нещо нормално. Всъщност има милион причини, поради които едно момче може да обиди момиче. И сред тях изобщо не фигурира тази, че я харесва. 

С такива думи едно момиче ще расте и ще си мисли: щом удря, значи ме обича. Най-доброто, което може да направи една грижовна майка, е да разбере при какви обстоятелства е станало сбиването и кой е виновен. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

  

Коментирай