logo

Дрехите, които защитават от коронавируса

Дрехите, които защитават от коронавируса

С подходящото облекло намаляваме шанса да заразим както себе си, така и околните

Въпреки препоръчителната изолация по време на коронавирусната епидемия, на мнозина им се налага все пак да напуснат домовете си, защото нямат възможност да работят от дома си, или пък се налага да напазаруват.

Освен маска и ръкавици, експертите съветват да обърнем внимание и на облеклото си, защото и то играе огромна роля за защитата ни. По думите им, с подходящите дрехи намаляваме шанса да заразим както себе си, така и околните. 

Според микробиолози и експерти по тъканите, свойствата на материята, от която са изработени дрехите, влияе на вероятността от инфекция с коронавирус. Колкото по-голяма е плътността на тъканта, толкова по-малка е вероятността патогенът да се отлепи от нея и да попадне във въздуха. 

Мода под карантина: Какво е носила Коко Шанел в дома си СНИМКИ

Т.е., носейки дрехи от плътни материи, рискът да заразим околните намалява съществено.

По време на пандемия, казват специалистите, е добре да носим дрехи от плътни материи като атлас, сатен, туид, защото разстоянието между нишките на материята е много малко. 

Текстурираните тъкани като изкуствен велур, кадифе и бархат също са в състояние да задържат COVID-19.

Как старите сутиени предпазват от коронавируса

От текстилните тъкани с най-ниска плътност е трикотажът, което го прави най-неподходящ за носене по време на епидемията.   

Западните учени са установили, че вирусът може да остане жизнеспособен върху мед до четири часа, върху картон - до 24 часа, а върху неръждаема стомана и пластмаса - до 3 дни.

Това означава, че частиците на патогена могат да се закрепят върху различните декоративни елементи на дрехите, като копчета или ципове например. Точно по тази причина експертите съветват да избягваме облекло с метални и пластмасови елементи и при възможност, да ги третираме с антисептик.

Същото важи в пълна сила и за украшенията за коса. 

Учени от Кеймбридж посочиха най-добрите материи за маски. Има ги във всеки дом!

Много важно е да не забравяме да дезинфекцираме дрехите веднага след прибирането си у дома. Ако случайно са мокри, задължително трябва да ги изсушим. Ако е възможно, това трябва да се прави на слънце - ултравиолетът е отличен дезинфектатор.

Експерти от Dr Beckmann посочиха идеалната температура на пране, която убива коронавируса

Прането при високи температури (повече от 60 градуса) също успешно инактивира коронавируса, но това може да повреди деликатните тъкани. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Мари

Мари 19.04.2020 22:03

Пълни глупости

Бъдете проклети!

Бъдете проклети! 20.04.2020 4:35

Бе вие нормални ли сте! Побъркахте хората! Сега пък атлаз, сатен, велур и кадифе! Като ще мрем - поне да сме елегантни... в найлоновите чували дето приготвихте за нас!

Да ви имам мозъкъ

Да ви имам мозъкъ 20.04.2020 4:39

То ако дрехите са мокри, нали няма да има слънце на което да ги сушим бе умници! Защото навън ще валииииии!

Кристиан Диор

Кристиан Диор 20.04.2020 4:43

Значи - освен маските и ръкавиците - е задължително и да е обличаме в скъпи и лъскави материи. Този водевил ген Годжи ли го измисли?

Микеланджело

Микеланджело 20.04.2020 4:46

А цветът на дрехите какъв трябва да е?