Колко често трябва да перете дънки – отговорът ще ви изненада СНИМКИ

Колко често трябва да перете дънки – отговорът ще ви изненада СНИМКИ

Не си мислете, че всичко е толкова очевидно, колкото изглежда на пръв поглед

Най-вероятно поне веднъж сте се замисляли колко често трябва да перете дънките си. Този интерес доста лесно може да се обясни, защото всеки има този артикул в гардероба си. Това е основна част от гардероба, която може да се носи през цялата година.

Урок по стил: Как да носите черните си дънки

Що се отнася за устойчивост животът на денима има лоша репутация. Това се дължи на багрилата, използвани при производството им, различни токсични химикали и огромното количество вода, което е необходимо за производството на един чифт. 

Според модния дизайнер Стивън Лийхи са необходими около 7600 литра вода, за да се направят един чифт дънки.

Това число включва отглеждането и производството на памук, но шокиращата цифра напълно пренебрегва последващия брой пранета.

Ако ще си купувате дънки, то задължително прочетете тази новина

Модните марки отдавна се опитват да се справят с проблема и да направят потреблението ни по-екологично. Например Reformation произвежда устойчив деним, произведен от органично отгледан памук и алтернативни материали като лиоцел (текстилно влакно, почти идентично с памука и произведено по химически път от целулоза).

Но дори това не намалява нуждите ни от пране и основателят на Reformation Яел Афлало реши да сподели няколко съвета как да спасим околната среда и любимия си чифт дънки. 

„Когато става дума за деним, опитайте да поставите дънките си във фризера за ден-два. Това ще убие бактериите и миризмите и ще остави дънките ви да изглеждат по най-добрия начин“, предлага тя. 

Цял живот сме прали тъмните дънки неправилно! А цаката е…

Ако установите, че трябва да изперете дънките си, Афлало заявява: „До две трети от нашето индивидуално въздействие върху околната среда идва от дома, когато перем дрехите си. Ако е необходимо, перете дънките си само в студена вода и забравете за сушилнята. И помнете –само, ако е много необходимо използвайте препарат за отстраняване на петна.

Не можете да закопчаете тесните дънки? Ето спасението ВИДЕО

Тя също така силно препоръчва да се намали използването на сушилни. „Предпочитам да суша дънките си по традиционния начин. Да, отнема повече време, но по този начин спасявате природата от емисиите на парникови газове“, заключи Яел.

Ако имате класически стил дънки, то обърнете внимание не само на материята, но и на кройката и шевовете… така най-добре ще знаете как да го перете! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай