Яйцата са едно от най-лесните и питателни ястия. Те могат да се консумират както самостоятелно, така и да се добавят към салати, супи, кюфтета. Или пък да се използват като основа за куп сосове.
Продуктът стана толкова традиционен, че вече не се замисляме дали го варим както трябва. А това е много важно, защото ако не се приготви правилно, той не само ще загубят всичките си ползи, но и може да навреди на организма.
За да се сдобиете с идеалните рохки яйца, предварително трябва да ги извадите от хладилника, за да достигнат стайна температура. Големината на съда, в който ще ги варите, трябва да е съобразена с количеството яйца. Ако смятате да варите само две, не е нужно да използвате 3-литрова тенджера.
Шеф готвач разкри правилния начин за варене на яйца за празничните салати
Когато водата заври, сложете яйцата в тенджерата и леко намалете котлона. Оставете да се варят 6 минути, след което ги махнете от огъня. Залейте със студена вода, а след това я сменете няколко пъти, докато яйцата не станат топли.
При този начин на варене яйцата трябва да се сложат във вече подсолена вода, а огънят да се намали 30 секунди след това.
Ако искате яйцата да са твърди, трябва да ги оставите поне един час да престоят на стайна температура.
Налейте вода в тенджерата, така че да покрие напълно яйцата. Сложете на огъня, добавете супена лъжица сол и сложете яйцата във водата.
Оставете да заври, намалете котлона и оставете 8-10 минути. След това излейте горещата вода, напълнете тенджерата със студена и оставете яйцата да изстинат.
А за да може лесно да отстраните черупката, без да нараните яйцето, преди варене не забравяйте да ги извадите от хладилника и да ги оставите да се затоплят на стайна температура.
Ето как лесно да си направите яйца без печка и тиган ВИДЕО
Най-добре е да потопите яйцата вече във вряща вода, към която сте добавили сол и малко оцет.
След като се сварят, веднага се поставя в студена вода с лед и се държат там, докато не се охладят напълно. Само така черупката ще бъде премахната много лесно. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!