Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е варил яйца. И със сигурност мнозина са се сблъсквали със ситуация, при която яйцето се пука и част от белтъка се излива във водата. Или пък остава несварено.
Колкото и странно да звучи, едно такова просто действие като варенето на яйца си има своите тънкости. Особено когато те ще ни трябват за салатите, които предстои да сложим на празничната трапеза.
"Яйцата за новогодишните салати трябва да се слагат в почти вряща вода и да се варят не повече от осем минути", казва главният готвач Александър Белкович.
По думите му, много хора правят грешката да ги варят повече време.
Мистерията е развенчана: Идеалните градуси за варене на яйце са…
"Препоръчвам да не преварявате яйцата", казва той.
За да може яйцето да се свари добре, готвачът съветва то да бъде оставено на стайна температура, за да не е студено.
"Внимателно поставете яйцата в гореща, почти вряща вода. Варете 7-8 минути. След това веднага ги поставете в студена вода", препоръча той, обяснявайки, че от различната температура белтъкът се "свива" и след това яйцето се бели по-лесно.
"Ако яйцето се превари, жълтъкът се покрива с тънка сива обвивка. С такова плътно яйце салатите не са толкова вкусни", казва в заключение шеф готвачът. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!