logo

Как да спрем да харчим пари за ненужни неща

Как да спрем да харчим пари за ненужни неща

Експертът от Центъра за финансова грамотност NIFI към Министерството на финансите на Русия Мария Соловиченко разказа как да спрете да харчите пари за неща, които не са необходими. Думите й са цитирани от агенция Прайм.

7 ситуации във връзката, в които е по-добре да излъжете

Соловиченко вярва, че трудностите в работата с парите произтичат от навиците на мислене. Факт е, че човешкият мозък предпочита да избира най-простите начини за решаване на проблеми. Една такава пречка е обезценяването на бъдещи ползи.

„Хората искат да се възползват и да се насладят веднага. Смятате, че е по-добре да "живеете сега", отколкото да чакате повече печалба по-късно. За да се контролирате, трябва да положите усилия, а получаването на незабавни ползи е по-лесно и по-приятно за вас“, отбелязва експертът.

5 фактора, които ще ни накарат да правим секс всеки ден

Желанието да се забавлявате тук и сега се използва умело от търговците. За да накарат да купуват и да успокоят дисциплината, те включват музика в търговските зали, раздават безплатни мостри на парфюми, купони за отстъпка.

Вторият навик, който отвлича вниманието от рационалните цели, е желанието да копираме другите. В този случай покупките се правят по съвет на блогъри, препоръки на познати, за да бъдем „не по-лоши от другите“. Трябва обаче да се научите да различавате истинските си желания и нужди.

Британец с два провалени брака удари джакпот от 71 милиона и сподели с какви жени би ги похарчил

Третият лош навик: постоянно надграждане, което ви кара да харчите твърде много. Например, много хора купуват нов модел телефон, въпреки че старият все още работи добре. 

„Ако само с помощта на скъпи нови продукти се чувствате важни и значими, тогава помислете - може би ви липсва вътрешното самочувствие, което се опитвате да„ получите “с помощта на материални ценности“, казва представителят на NIFI.

Експертът също така отбелязва, че най-вече хората са склонни да купуват нещо ненужно, намирайки се в тревожно състояние. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Даааа

Даааа 01.02.2023 11:33

Има такива хора, които вечно се оплакват, че нямат пари. Обикновено са мързеливци, които чакат да им паднат пари от небето

Пешо

Пешо 01.02.2023 18:29

Ако не от небето, то от някой балкон...