В летните дни мнозина обичат да похапват нещо леко, свежо, но и засищащо. Е, безспорно най-добрият вариант, който да събира всички тези изисквания, е салатата.
От тази вкусотия има какви ли не вариации – с месо, без месо, плодова, изцяло от зеленчуци, с риба, със сирене и т.н.
В България имаме доста нашенски си салати – шопска, овчарска и дурги. Разбира се не липсват и „привнесени“ салати – капрезе, Цезар и т.н.
Но знаете ли, че сред супер популярните салати има една, която се оказа много, много вредна, че дори си е спечелила прозвището „най-опасната салата“.
„Интересен факт е, че много хора обичат да я ядат“, казват готвачите.
“Рядко ресторант няма превърналата се в световна класика салата Цезар. Не по-малко лесно се приготвя у дома - минимумът от съставки, лекотата и питателност … всичко това я превръща в идеалния избор“, допълват готвачите.
„Има обаче една уловка, която може да ви накара да преразгледате отношението си към популярното ястие“, допълват те.
Всичко е заради суровото яйце, което традиционно се използва за приготвяне на дресинга.
„Салмонелата може да попадне както от външната страна на черупките на яйцата от пилешки изпражнения, така и вътре в яйцето, докато се развива“, обясни US ученият по храните Брайън Куок Ле.
Ако искате да се предпазите, яйцето трябва да престои във вряща вода поне 10 минути – в този случай салмонелата гарантирано ще умре както вътре в яйцето, така и на повърхността му. Но, уви, не можете да направите дресинг от това.
Можете да направите вкусна и безопасна салата, като използвате алтернативни рецепти за дресинг или използвате пастьоризирани яйца. Ако имате късмет, те ще бъдат тези, които използват в ресторантите.
За да сведете до минимум риска от отравяне, консултирайте се със сервитьора за информация. Освен това експертите не препоръчват да давате салата Цезар със сурови яйца на деца. / jenata.blitz.bg