logo

Всички ще забогатеят щом прочетат тази новина

Всички ще забогатеят щом прочетат тази новина

Разберете кои са шестте начина, чрез които ще може да спестите куп пари

В ерата на коронавируса и внезапното нарастване на безработицата мнозина мислят все повече за финансовото си състояние. За да започнете да спестявате пари и да забравите какъв е животът от заплата до заплата, трябва да знаете няколко златни правила.

Именно заради това от jenata.blitz.bg съставихме просто ръководство от шест точки за това как правилно да спестите парите си, за да се радвате на финансово благополучие.

Струва си да започнете със строго бюджетно планиране. Необходимо е да се изчисли за какво и колко харчите парите си. Това ще помогне да се идентифицират категориите, които могат да бъдат запазени, без да се нарушава качеството на живота ви. Много често харчим пари за лоши навици, кафе в скъпи заведения или пък безполезни абонаменти.

Отидете до магазина само със списък, планирайте менюто за седмицата и сезонния си гардероб. Импулсивното купуване често покрива нашите психологически нужди, а не реалните такива. Следете какво наистина ви липсва и купувайте само него, а не излишни глупости. 

Ако решите да вземете заем, първоначално всички усилия трябва да бъдат насочени към закриването му. Дори и най-благоприятните условия на заем предполагат надплащане, така че е по-добре да спестите и да използвате заделените пари за вноските по заема.

Ако имате цел да купите нещо, тогава спестяването със сигурност е по-лесно, защото знаете крайната необходима сума. Но когато формирате въздушната възглавница, вие сами определяте удобното количество пари, което трябва да бъде отложено и понякога може да бъде трудно.

Икономистите смятат, че средностатистическият човек е по-добре да спести 10 до 15% от доходите си за черни дни – успее ли да го направи, то финансовото му благополучие е гарантирано. В същото време под доход е по-добре да се разбира не само основната заплата, но и парични подаръци, доходи от фрийланс и т.н.

В мобилните приложения на различни банки е възможно да се създаде касичка, от която да не може да се „получават“ пари за определено време. Например до следващата година. Можете също така да настроите автоматичен превод на средства от основната си сметка към вашата спестовна сметка.

Не забравяйте, че спестяването на пари е навик, с който свиквате с времето и след това той се отплаща подобаващо. Много хора, които са успели да натрупат определена сума, започват да инвестират в акции, да купуват валута или да правят значими покупки – например да инвестират в недвижими имоти. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай