Забавни минути с Роси: Красоти от канап (СНИМКИ/ВИДЕО)

Забавни минути с Роси: Красоти от канап (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той е подходящ за всякакви арт и крафт проекти, а с него могат да се декорират предмети от стъкло, дърво или хартия

От jenata.blitz.bg стартирахме една нова и интересна рубрика. А именно "Забавни минути с Роси". В първия урок ви разкрихме що е то квилинг. Сега обаче от jenata.blitz.bg и Росица Кръстева ще поговорим за канапа.

Канапът е здрава връв, използвана за плетене или за връзване. Прави се от коноп, юта, хартия, полипропилен. Той е подходящ за всякакви арт и крафт проекти. С него могат да се декорират предмети от стъкло, дърво или хартия. С него може да се опаковат както малки, така и по-обемни предмети.

Уникалните творения на Роси с канап може да видите и на нейния сайт www.rosiartidea.com

Най-използваният канап е този, направен  от коноп. С него се работи и най-лесно, защото е сравнително мек, огъва се и се лепи добре.

Канапът от юта е подобен на този от коноп.

Хартиеният канап се използва предимно в цветарството – за декориране на букети и икебани. 

Този от полипропилен е с предимство пред останалите от естествени влакна  с това, че не гние и не губи от здравината си с течение на времето.

Всички канапи се предлагат в различни цветове, дебелини и дължини.

•    НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ
За работата ни е необходим на първо място, естествено, канап. Него можем да купим от почти всеки магазин за домакински стоки. Има го в различни разфасовки – от малки кълбета до големи бобини.

Препоръчвам ви да си вземете първо нещо по-малко, за да видите как вървят нещата, и после вече да си купите по-големи количества. Не че ако не го използвате за крафт проекти, няма да му намерите място у дома – дали за връзване на цветята в саксиите, дали за доматите на двора.

Второ – необходимо е лепило. Аз пробвах няколко марки и се спрях на едно универсално лепило - KORES, което, освен че е прозрачно и не оставя следи, е много еластично и позволява изделията да се огъват. А това последното, както ще видите, е много важно. Само да подчертая, че трябва да вземете от универсалното, защото същата марка имат и бяло лепило, което обаче не се държи така добре, както другото. Разбира се, може да си харесате и друга марка – изборът е ваш.

Трето – накъде без ножица. Много необходим инструмент за рязането на каквото и да било.

Четвърто – пинсета. Почти не може без нея. Даже в някои моменти ползвам две едновременно.

Пето – термо пистолет за топъл силикон. Там, където е необходимо по-здраво залепване, както и на отделни детайли, той е незаменим. Може да се използва и моментно лепило, както и някакви други специални лепила. Аз лично работя с термо пистолет. /Да, само със силикон, че с другия става страшно.

Шесто – канцеларски джобове  формат А4. Може и матирани, може и гладки. Те са необходими понякога, когато искаме да направим някакви елементи, като цветя, листа, дълги връвчици. Оказва се, че върху тях се лепи много лесно, а когато лепилото изсъхне, елементите се махат, без да се развалят.

Седмо - допълнителни елементи за украса: зърна от кафе, перлички, панделки, мъниста и каквото още се сетите.

•    ИЗБЕЛВАНЕ И ОЦВЕТЯВАНЕ НА КАНАП
По-горе споменах, че има всякакви цветове канап. Предлагат се готови по магазини и онлайн. Само че...цената малко убива на джоба.

Затова ще ви покажа как от обикновения натурален канап да си направите цветен.

Първо трябва да го избелим, а после и оцветим.

И така – избелване. Това се постига с най-обикновена белина, която струва стотинки за литър. Е, може да си вземете и АЧЕ, но освен, че е по-скъпа, ефекта е същия. 

Развивате си канап, колкото желаете, като е необходимо да бъде навит рехаво на по-широка основа - например около 20 см. Навитата част не трябва да е много дебела, за да може белината да достигне до всяка нишка. Изваждате го от основата, на която сте го намотали и връзвате отгоре и отдолу, за да не се разбърква.

Намокряте канапа, изцеждате го и го слагате в купата. Заливате го с 1 л белина.Оставяте така около 30 минути. Не е лошо на около 10 мин. да го поглеждате и ако има нужда, да го обърнете. 

Внимание! Използвайте някакъв инструмент или пръчка, не пипайте с голи ръце, за да не се изгорите.

Когато видите, че канапът вече се е избелил, вземете го с гумени ръкавици и хубаво го изперете на течаща вода. Оставете го да изсъхне.

Така – вече имате почти бял канап. Никога не става снежно бял, имайте това предвид. Малко жълтее, но като го сравните с този от естествения цвят, ще видите разликата.

Сега, ако искате да го оцветите, ви остава да си направите разтвори от различни боички и да го потопите в тях. Да вметна – оцветява се САМО избелен канап. С натуралния не се получава.

Аз лично съм пробвала с два вида бои – акрилни и за боядисване на яйца. Получават се хубави цветове и с двата. И нещо важно – когато вадите канапа от цветния разтвор, само го изстискайте, БЕЗ да го перете на течаща вода. Аз направих тази грешка първия път и боята почти изчезна. Така че – изстисквате и слагате да се суши.

И още нещо – съвсем случайно си направих по-тъмен канап. Реших да си избеля още канап, но нямах друга белина и сложих канапа във вече ползваната за тази цел. Какво беше учудването ми, когато видях, че вместо бял, канапът е станал по-тъмен. Както и да е – вече си имах друг цвят и бях много доволна. А за избелването си купих белина...

Така понякога случайността помага за нови и неочаквани неща. Затова – експериментирайте и винаги пробвайте нови и различни техники. Сами ще се учудите какво сте получили – нещо хитро и необичайно.

•    ИЗРАБОТВАНЕ НА ЦВЕТЯ И ЛИСТА ОТ КАНАП
За целта ви е необходим канап, най-добре два цвята, лепило и ножица. За подложка е добре да си нарисувате предварително листенцата на цветето върху един бял лист А4. И за да са еднакви и цветето ви да стане красиво, препоръчително е първо да си направите един /или повече/ шаблон, който да пренесете върху листа. А самият лист слагате в канцеларския джоб. За листата шаблон не е необходим, защото те са различни по големина и така даже става по-красиво и истинско.

Сега може да импровизирате и в зависимост от вашия вкус може да направите едноцветни или двуцветни цветя и листа. Едноцветните са ясни – с един вид канап лепите върху готовите шаблони. За двуцветните – първо трябва да изберете дали контурът ще е тъмен и вътрешността бяла или обратното – светъл контур и тъмна вътрешност. И двете се получават интересни, а изборът ви зависи от това, на каква основа ще слагате цветята.

Понеже имам много предена вълна, за моите основи обикновено слагам от нея. И понеже тя е по-светла, предпочитам да има контраст и затова слагам тъмен контур, с който елементите се открояват.

Но пак повтарям – всичко е въпрос на личен избор и на предпочитания. 

Сега малко съвети, преди да сте започнали самото лепене.
1.    За да не се лепи канапът непрекъснато по пръстите ви, хубаво е предварително да си намажете ръцете с някакъв крем, възможно по-мазен. Аз лично ползвам глицерин /има го в аптеките/.

2.    Преди да залепите канапа, добре е самият той да се намаже с лепило и с пръсти няколко пъти то да се разнесе по дължината му. Така тези власинки, които виждате по него, ще се залепят и няма да ви пречат по-нататък. А става и по-красиво.

3.    Прехвърлете си лепилото в някаква по-малка тубичка с остър връх, която и да е мека на пипане, за да се стиска лесно. Аз използвам такива тубички от боите за коса. Идеални са за тази цел. Хем на върха са с малка дупчица, хем са мекички.

4.    Направете си предварително няколко шаблона с различна големина за цветята и ги очертайте върху лист хартия А4. Обикновено за цветята са необходими по 6 /шест/ листенца, така че си нарисувайте на един лист примерно от три големини по шест листенца. Така ще имате ЕДНА готова основа за различни по вид и големина цветя.

5.    Колкото до листата, аз съм си нарисувала на един лист А4 различни по вид и големина листа и си го използвам за различните проекти.

6.    НЕ пестете лепилото! Колкото повече слагате, толкова по-добре се залепва канапът, а и елементите помежду си. Е, не трябва и да се прекалява, защото много бавно ще изсъхне.  / jenata.blitz.bg

Очаквайте скоро в jenata.blitz.bg още "Забавни минути с Роси": Урок 2 за канапа!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай