logo

Забавни минути с Роси: Що е то квилинг? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Забавни минути с Роси: Що е то квилинг? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Здравейте творци и откриватели, започваме с въведение в това интересно начинание или иначе казано урок 1

Безспорно, една от най-актуалните болести на нашето съвремие е стресът. Колкото повече свобода имаш да се развиваш на няколко поприща наведнъж, толкова по-голяма е вероятността да го усетиш на собствен гръб.

Като разгледаме внимателно живота, който водим и премахнем някои вредни навици, може да елиминираме повечето от причиняващите стрес влияния. Живот без никакъв стрес не е възможен, а и би бил скучен. Стресът е естествена част от живота, а в някои случаи може да бъде и мотиватор, който дави направи по-добри професионалисти.

Забавни минути с Роси: Първи стъпки в квилинга (СНИМКИ/ВИДЕО)

Проучване на британски изследователи е определило кои  са най-ефективните методи в борбата срещу стреса. Накратко – това са четенето на книга, слушането на музика, срещата с приятели, разходките на чист въздух и ... намирането на някакво хоби.

Е, сега в серия уроци, изготвени от Росица Кръстева специално за jenata.blitz.bg ще ви предложим такова. Нарича се КВИЛИНГ и представлява изработване на красиви  неща само и единствено от хартия.

Коя е Росица Кръстева?

Росица Кръстева е родена през 1957 г. в Ловеч. Завършва Математическата гимназия в Ловеч, а след това и Университета по Архитектура, Строителство и геодезия (УАСГ). Има две следдипломни квалификации, едната от които е в Икономическия институт във Варна, а другата в УАСГ.

Завършва и второ висше образование - в Стопанска академия "Димитър Ценов", Свищов. Между 1981 и 1996 г. работи като строителен инженер. А от 1996-та досега като главен счетоводител. От 2007-ма до днес е част от медийния сектор.

Росица Кръстева е главен счетоводител на "Информационна агенция Блиц ЕООД", която заема водещо място сред най-големите издатели в България. Освен това е и най-добрият квилинг майстор сред счетоводителите!

Интересът й към квилинг техниката се поражда спонтанно, след разговор с колежка, но всъщност винаги е имала интерес към творческите дейности. Преди да започнем разговора си, Роси обясни и какво представлява популярната техника за декорация с навити хартиени ленти, по-известна като "квилинг" (от quill - перо от гъска).

Разбираме, че това е още хартиен филигран поради сходството с ювелирните изделия от метални нишки. А повече подробности за интересното хоби на Росица Кръстева, която е  дългогодишен и доказал се многократно в професията си счетоводител, разбираме от самата нея в откровен разговор. 

Уникалните творения на Роси с квилинг техника може да видите и на нейния сайт www.rosiartidea.com

Очаквайте съвсем скоро и ВИДЕО УРОЦИТЕ на Росица Кръстева, от които ежеседмично ще черпите знания и вдъхновение, за да творите с квилинг техника и в домашни условия!

Какви интересни детайли издаде Роси преди време може да научите на show.blitz.bg

Сега от  jenata.blitz.bg ще ви запознаем с така наречената квилинг техника, с която се създават чудеса от хартия. Чрез нея ще се научите да правите поздравителни картички и малки сувенирчета, с които да зарадвате любимите хора. Защото няма по-скъп подарък от този, направен със собствените ръце и зареден с много любов и положителни емоции!

А защо да не зарадвате просто самите себе си? Да се отърсите от ежедневния стрес, да забравите за малко всички неприятни неща, които са се случили напоследък и да се насладите на вълшебните минути с любимото занимание.

Присъединете се към нас по пътя, по който неусетно всеки може да се почувства творец и да се наслади на удоволствието да създаде нещо, което носи частичка от сърцето му!

Подгответе си една торба желание и малко сръчност. Забравете за лошотиите навън и се запасете с търпение. Сложете си големите усмивки и да започваме!

1.Какво е квилинг

Квилингът (от quill – перо от гъска) е техника за декорация с навити хартиени ленти. Наричат я още хартиен филигран поради сходството с ювелирните изделия от метални нишки.

Като вид техника Квилингът е част от приложните техники на пейпърфолдинга, сред които са също оригамито и модулното оригами. Всички техники, които са свързани със сгъването и свиването на хартиени декорации е форма на пейпърфолдинг. Когато хартията е под формата на ленти го наричаме квилинг. Или квилингът представлява всякакви форми на огъване, навиване, прегъване и оформяне на хартиени ленти. 

В естеството си квилингът позволява най-различни методи на работа с хартията и различни техники на навиване или сгъване на лентите. Най-популярните техники са квилинг на сегментите, квилинг рисуване и квилинг туист. 

2.История на квилинга

Квилингът вероятно възниква още с началото на масовото производство на хартия през 105г. от н.е. в Китай, но поради нетрайния характер на материала няма запазени доказателства за това. 

Счита се, че в западния свят започват да използват квилинг най-напред през Ренесанса (началото на ХVв.) и то основно за украсяване на църковни реликви.Монахините започнали да декорират  книги и други вещи с хартиените лентички, които оставали след подрязването на хартиените листове за книги.
През ХVІІ и ХVІІІв. квилинг техниката напуска рамките на религиозните среди и започва да се практикува за декорация на предмети от бита. Поради ограничената наличност на хартия обаче това своеобразно изкуство навлиза предимно в богатите семейства. 

От Европа квилингът е пренесен и в колониална Америка. Възможно е наименованието да произлиза от този период, тъй като в колониите за инструмент били използвани гъши пера.

С края на Викторианската епоха в Англия квилингът изпада в забрава до 50-те години на ХХв. 

Днес квилингът е възроден и се радва на популярност по всички континенти, практикува се от всякакви хора и се използва за украса във всички сфери на живота. Сега това е народна форма на изкуството, което все повече бива използвано, развивано и популяризирано, тъй като е все по-достъпно поради ниската цена на материалите. Украсяват се сватбени покани, съобщения за раждане, поздравителни картички, страници в албуми и подаръчни кутии.

Идеите за творчество с квилинг се разпростират до границите на въображението – от цветя и животни върху пана и картички до обемни фигурки и сувенирчета. Дори едни и същи модели трудно могат да се повторят с абсолютна точност. 

3. Материали и инструменти

1.    МАТЕРИАЛИ
Преди да дадете старт на творческия процес, трябва да си набавите необходимите материали и инструменти за квилинг. Повечето, ако не и всички, са лесно откриваеми на пазара. Продават се както поотделно, така и в комплект. Разбира се, съществува вариант да си ги направите сами у дома - изборът е ваш. 

Започваме с най-важното: Квилинг лентите

Квилинг лентите могат да бъдат с различна ширина - от 2 мм за най-ситните декорации до най-разпространените 6 мм и 8 мм. Възможно е да откриете и по-широки квилинг ленти, но те се срещат по-рядко.
 


Ще ви трябват и някои помощни материали: 
•    Лепило - препоръчително е да бъде безцветно, за да е незабележимо, ако протече. Също така е добре да е силно, за да сте сигурни, че след като сте завършили произведението си, то няма да се разпадне. 


•    Пинсети - влизат в употреба при по-фината работа, например когато трябва да залепите по-малки елементи на тесни и труднодостъпни места.
•    Клечки за зъби - много удобни и полезни, когато трябва да сложите съвсем малко лепило върху даден елемент. Могат да се използват и клечки за уши.
•    Ножички - в случай че имате нужда от по-къси ленти или да изрежете фигура, с която да разнообразите квилинг-дизайна, ще ви потрябват.

Допълнителни материали
Сред многото неща, които можем да добавим към фигурите, са: панделки, мъниста, брокати, боички и най-разнообразни други елементи, които да придадат специален вид на рисунъка. 

2.    ИНСТРУМЕНТИ
Има различни инструменти и пособия за квилинг: инструмент за навиване, шило, гребен, шаблон с кръгове, коркова основа, шаблон с други форми, шаблон за овални обеми, устройство за нарязване на лентите от едната страна и устройство за гофриране на лентите.

Инструмент за навиване
Това е основен инструмент, който има накрайник с две пластини, между които се поставя квилинг лентичката. Инструмента се завърта и лентичката се навива на колелце.

Квилинг шаблон
  

 

Квилинг шаблона се използва за добиване на точно определен размер на квилинг сегментите. Много е удобен, когато трябва да създадем еднакви по размер форми. 

Коркова подложка
 


Корковата подложка се използва в квилинга катоработна дъска, където ще се реализират вашите квилинг идеи. Върху нея с карфици се забождат готовите сегменти един до друг и така фигурата може да бъде наредена и оставена в определена позиция, без да бъде залепяна, да бъде редактирана и преподреждана.

Шаблон за квилинг
 


Този шаблон е създаден специално за квилинг. В него има най-различни форми като триъгълници, квадрати, полукръг, сърца, кръгове, капки и т.н., тъй като тези форми са едни от най-основните в квилинга. 

3.    ХАРТИЯ
От различните размери хартии най-популярни за масова употреба са А4 и А3, защото повечето принтери, скенери и други широко разпространени устройства и техника работят с тези формати.
 
Хартиите са най-разнообразни по състав, дебелина, тегло, предназначение, обем, характеристики и свойства. Ние ще използваме обикновената ксероксна хартия от 80 г за нарязване на лентички и по-дебела – например от 160 г или 210 г за основа на картичките или за направата на кутии.

4. Още малко обяснения

Затворени форми
При затворените форми лентата се навива, сгъва и лепи в сегменти, които нямат стърчащ край. Обикновено това са основни градивни елементи - кръг, триъгълник, капка, квадрат и т.н. 

Отворени форми
При отворените форми, колкото и разнообразни могат да бъдат те, краищата на лентата обикновено стърчат и не са прилепени към един по-компактен сегмент, изглеждат по-свободни и фриволни. 

Квилинг фигурки

Обемни и плоскостни фигури
Квилинг произведенията могат да бъдат разделени по още един признак и това е дали те са плоскостни или обемни фигури - 2D или 3D фигури.

2D квилинг фигури 
2D квилинг фигурите се изработват в една плоскост. Те са обемни дотолкова, доколкото лентите имат определена ширина и когато се навият или обработят, тази ширина се превръща във височина на квилинг фигурата. 

Тук целта ни е да изобразим желаната картина чрез подреждане на сегменти, които, погледнати отгоре, изглеждат плоски и равни. Все едно сме рисували с боички. А погледнати отстрани те показват, че все пак са изпъкнали на едно определено ниво над нивото на листа и така рисунъка е релефен.
  

 

3D квилинг фигури 
При 3D фигурите стремежът е да се построи фигура нагоре в пространството, като отделните сегменти функционират като тухлички, които подреждаме и залепваме в разнообразни посоки настрани и нагоре, с цел да постигнем определен видимо обемен ефект.

Допълнителни похвати в квилинга
Освен затворените и отворените форми на квилинга можем да допълним още някои похвати и средства за създаване на ефект в квилинга.

Обрамчване
При обрамчването обикновено става въпрос за добавяне на контурна лента, която трябва да обиколи около сегмент или група сегменти с цел да им придаде цвят, форма или друг ефект. 

Обрамчващата лента е хубаво да бъде стабилна и не е необходимо да се лепи по цялата дължина на обикаляне, а е достатъчно да се залепи в началото и в края.  Така вътре имаме един цвят, а отвън втори цвят. 

Вграждане
При вграждането на елемент обикновено той се създава и се добавя впоследствие, след като фигурата е била подредена и е възникнала идея и необходимост от допълнителен рисунък или ефект.
 С помощта на квилинг инструмента се разширява вътрешната част на сегмента, като така се освобождава място за добавяне на допълнителен материал - стегнато навито кръгче. На него се поставя съвсем малко лепило и се пъхва на желаното място. Казваме малко лепило, защото ако поставите повече може да изцапате без да искате фигурката с лепило.

Двойна лента
Двойна лента се използва обикновено, когато е необходима по-дълга лента за изработката на определен сегмент и се налага да залепим две ленти от един и същ цвят една за друга, за да добием два пъти по-дълга лентичка. 

Двуцветна лента
Двуцветната лента представлява всъщност две лентички в различни цветове, залепени една за друга, за да образуват една по-дълга лента, която в единия край е в един цвят, а в другия край в друг цвят. Защо казваме двуцветна, защото обикновено се комбинират по два цвята. Но тя спокойно може да бъде и трицветна, четирицветна и т.н / jenata.blitz.bg

В jenata.blitz.bg може да видите още "Забавни минути с Роси", свързани с Урок 2!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай