logo

Забавни минути с Роси: Органайзер от шпули от кухненски ролки, метални кутийки или консерви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Забавни минути с Роси: Органайзер от шпули от кухненски ролки, метални кутийки или консерви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сега ще ви покажем как да изработим тази невероятна красота

Наскоро от jenata.blitz.bg стартирахме една нова и интересна рубрика. А именно "Забавни минути с Роси". В първия урок ви разкрихме какви са първите стъпки в работата с канап. Урок 2, представен от jenata.blitz.bg и Росица Кръстева, бе посветен на един доста интересен модел.

В него ви показахме как да "облечете" бутилка с канап.

Днес ще изработим органайзер от шпули от кухненски ролки. Може да се използват и метални кутийки от разни консервирани храни или пък други подобни кръгли кутийки, каквито вие имате.

За основа ще използвам дебел картон с диаметър 23 см.

Залепвам отново вълна на основата /вие използвайте канап/, като започвам от средата и вървя към края, като правя все по-големи и по-големи кръгове. Добре е да се залепи вълна или канап и от двете страни на основата, защото, ако го подарявате, хората са любопитни и веднага ще го обърнат, за да видят какво има отдолу.

Тъй като отстрани остава една незалепена част от картона, си правим плитка. За да сме сигурни, че изплетеното ще ни стигне, за да объзим целия кръг, е добре предварително да проверим колко е обиколката. Правим следното – с част от канапа обикаляме кръга и добавяме около една четвърт от него. Това е така, защото при плетенето дължината на нишките намалява от самото преплитане. Например ако тук обиколката ни е 75 см, трябва да добавим около 15-18 см и с получените 90-92 см да отрежем три или шест дължини от канапа, за да си оплетем с тях плитка. Казвам три или шест –това зависи колко дебела искате да е плитката. Ако картонът ви е по-дебел и за да се скрие, ще ви трябват шест /3х2/ дължини, т.е. плитката ви е от двоен канап, а в някои случаи дори девет /3х3- тук канапът е троен/. Ако е тънък и плитка само от един канап ще ви свърши работа.

Взимаме две шпули, които са с височина около 22 см. Разрязваме едната шпула на две части с височина 14 см и 8 см, а другата на 11 см и 5 см.

При рязането се получава малко вълнообразно, затова с ножица подравняваме хубаво шпулите. И за да се получи наистина органайзер, трябва от едната страна да ги затворим.

/Ако използвате готови кутийки, това вече го имате, но при тях е добре да се боядиса с акрилна боя вътрешността им./ И така, намазваме със силикон единият край и го залепваме за твърд картон. Този картон може предварително да е изрязан на кръг, но може да се вземе и малко квадратче и след като се залепи, да се изреже по шпулата.

Сега започваме да облепваме самата шпула с канап /аз с вълна/ на принципа на „обличането„ на бутилките.

Само че тук горният край е отворен и за да стане красиво, си плетем пак плитка /този път само от три дължини/, която залепваме най-отгоре.

По този начин си правим три или четири шпули, които подреждаме на основата и залепваме здраво за нея със силикон.

Сега идва най-сладкото: украсяването. За разнообразие сега ще направим цветчета и листа от цветен канап. Първо ще решим колко цветя ще ни трябват – дали по едно на шпула или повече. И колко листа към тях.

Това е необходимо, защото тези цветя ще ги направим по различен начин. 

И така – ще правим по едно цвете на шпула, но с различна големина. И с по две листа всяко. Т.е. трябват ни три цветенца и шест листенца.

Първото цвете е червено и е с диаметър 8 см. Т.е. всяко от неговите листенца ще е с дължина 9 см. Не е 8 см, което, разделено на две дава 4 см радиус, а именно 9 см, защото ни трябва още 1 см за кръглата част. И така – режем 6 канапа по 9 см.

Обобщавам – колкото искате да е диаметърът на цветето, толкова режете и канап за листенцата му, НО прибавяйки още 1 см. За кръглата част. 

Синьото цвете ще е с диаметър 7 см, т.е. ще ни трябват 6 канапа по 8 см.

Жълтото цвете ще с диаметър 6 см, т.е. ще ни трябват 6 канапа по 7 см.

Ще си навием малко жълт канап – 2 бр., за среда на червеното и синьото цвете, и малко червен канап за среда на жълтото цвете.

От зеления канап ще си срежем три двойки съответно по 13 см, 11 см и 9 см – за листата на червеното, синьото и жълтото цвете.

Цветните нишки се прегъват и се залепват в долния край. По този начин се получават листенцата на цветето, които се залепват по 6.

Залепваме готовите цветя на шпулите и – готово.

Сега, ако искате, още малко – за разкош, може да сложим и някаква заврънтулка на самата основа. Може от цветен канап, а може и от основния – както ви харесва.

И ето – имате един чудесен органайзер, който може да ползвате с удоволствие, а може и да подарите на приятел. Уверявам ви, че много ще се хареса!  / jenata.blitz.bg

Очаквайте скоро в jenata.blitz.bg още "Забавни минути с Роси": Урок 4 за канапа!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай