Забавни минути с Роси: Първи стъпки в квилинга (СНИМКИ/ВИДЕО)

Забавни минути с Роси: Първи стъпки в квилинга (СНИМКИ/ВИДЕО)

Здравейте творци и откриватели, продължаваме с въведение в това интересно начинание или иначе казано урок 2

Съвсем наскоро от jenata.blitz.bg стартирахме нова и интересна рубрика "Забавни минути с Роси". В първия урок ви разкрихме що е то квилинг и как успя да заплени всички.

Представихме ви първите стъпки в това интересно хоби, което като нищо може да се превърне и в доходоносен бизнес.

Уникалните творения на Роси с канап може да видите и на нейния сайт www.rosiartidea.com. 

Сега, както от jenata.blitz.bg ви обещахме, ще продължим със забавните и увлекателни уроци на Росица Кръстева, които освен с увлекателен текст са придружени и с много снимки и видеа, които да ви дадат правилните насоки в първите стъпки в квилинга.

Урок 2 за начинаещи
•    Елементи /от навити и рязани хартии/
Започваме с най-лесното, но и най-основното – елементите.

За целта взимаме една лентичка /желателно е да започнете с по-широки ленти, напр. 6 или 8 мм/, пъхаме единия  й край в отвора между двете пластинки на квилинг инструмента и започваме да навиваме. С едната ръка навиваме, с другата си помагаме, като придържаме и донякъде стискаме лентата, за да се навие равномерно.

ВАЖНО! Върти се инструмента, а не лентата!
 


Трябва да се получи ето това: 
 


След като сме навили цялата лентичка около инструмента, отпускаме леко крайчето и вадим полученото колелце. Слагаме го на масата или в някое кръгче на шаблона, в зависимост от това колко голямо искаме да бъде.

Ако искаме да направим затворена формичка, залепваме свободното крайче с малко лепило. И след това правим елемента.  


 

И така: 
Ако искаме да направим капка – хващаме кръгчето с една ръка, а с другата притискаме единия край на кръгчето, като другия оставяме свободен. 
 

Ако искаме да направим око – притискаме едновременно с двете ръце от двата края на кръгчето. 
 


Ако искаме триъгълник – първо притискаме като за капка, а после свободната страна я притискаме към другите две.

По този начин, с различни видове притискания, можем да направим квадрат, правоъгълник, трапец или пък ако огънем някаква форма около пръстите си, да получим хубави и интересни извивки.
 


Ако искаме пък да направим отворена формичка, тогава краищата на кръгчето не се лепят, а се навиват в същата или обратната посока така, че да се получат нови навити елементи.

Разбира се, тези отворени елементи могат да се направят и на части, като първо се навие половината лентичка в едната посока, вади се от инструмента и после се навие останалата част в същата или в обратната посока – зависи какво желаете да се получи.

По този начин се получават разнообразни фигурки, наподобяващи буквата S, сърца, части от цветенца и много други.

Дотук правихме елементи от лентички с ширина 6-8 мм.

От по-широки ленти – напр. 10-15 мм и нагоре, можем да правим красиви цветя.

За целта първо нарязваме лентата от едната страна на много ситно – от половин до един милиметър, като оставяме около половин сантиметър ненарязана част. Тя ни е необходима, за да можем да я пъхнем в инструмента и да започнем да навиваме. След като сме навили цялата нарязана лента, можем да я залепим веднага, без да я сваляме от инструмента. После внимателно я изваждаме и леко натискаме надолу нарязаните части. Така пред нас разцъфва красиво цвете.

Колкото е по-широка  лентата, която ще използваме, толкова ще е по-голямо и цветето, което ще направим.

За по-големите цветя /за да станат по-красиви/, е удачно за сърцевина да се използва навъртяна лентичка от 5-6 мм и после върху нея да се залепят по-широките нарязани ленти. Представете си маргаритка – вътре има жълтичко /тичинките/, а листенцата й са бели. Ето така ще направим и ние.

•    Фигури
След като се научихме да правим различните елементи, време е от тях да направим и някаква фигура.
За целта ще използваме корковата дъска, за да ни е по-лесно.

Върху нея подреждаме различни елементи,  защипваме ги с топлийки, за да не мърдат, и започваме да сглобяваме фигурата, която сме решили да направим.

Тук е момента да се усъвършенстваме и да сложим допълнителна лента от друг цвят за обрамчване.

Можем да сложим втората лентичка както на всяко листенце поотделно, така и на цялото цвете наведнъж. Вие си решавате кое ви харесва повече и какво да направите.

Ако към направената вече капка добавите още една – ще получите сърце.

Ако огледално залепите още едно сърце – вече имате пеперуда.

Ако между двете сърца сложите по още една капка – вече сте измайсторили цвете с шест листенца.

И така нататък – до безкрай. 

Друг вид цветя са хризантемите. За тях са ни необходими две ленти със следните размери. Дължината е около 30 см /колкото е лист А4/, а ширината е:

На първата – от ляво 1 см, от дясно 1,5 см. Получава се нещо като много дълъг трапец.

На втората – от ляво 1,5 см, от дясно 2,5 см.

Нарязваме ги на много ситно /около 0,5-1 мм/, като отдолу оставяме около 0,5 см ненарязани и ги залепваме една за друга в следния ред: Взимаме първата лента и по-широката страна от 1,5 см залепваме за втората към по-тясната страна, която също е 1,5 см. Така се получава плавен преход и не личи къде е залепеното. Сега получената дълга лента се навива на квилинг инструмента, като се започва от най-тясната част и се завършва с най-широката. Залепва се още докато е на инструмента и тогава се сваля. Разтваря се внимателно и ето – получихме истинска хризантема. / jenata.blitz.bg

Очаквайте скоро в jenata.blitz.bg още "Забавни минути с Роси": Урок 3!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай