Животът и кошмарите на японските куртизантки от епохата на Едо (СНИМКИ)

Животът и кошмарите на японските куртизантки от епохата на Едо (СНИМКИ)

Освен блясъка, достъпната любов и безкрайния празник, кварталите на куртизантките в Япония си имат и мрачна страна, пълна с тайни и огромна човешка болка. И ако на гравюрите от онова време виждаме само доволни жени с меланхоличен поглед, заобиколени от приятелки и малки котенца, в действителност много от тях са страдали от куп болести и невроза. 

Много млади момичета и жени, които в епохата на Едо обитават "квартала на червените фенери", са се занимавали с платена любов не по свое желание и не от любов към "изкуството". Всъщност те са били истински заложници на това място, защото не са имали право да го напускат. Те произхождат от бедни семейства и на 5-6-годишна възраст попадат на това място, продадени от родителите си. Така, без да знае, малкото момиче трябва да изплати цялата сума, която родителите й са получили за нея.  

С всяка година обаче дългът нараствал, защото към сумата се прибавяли и парите за издръжката на детето. На 14-годишна възраст момичетата ставали пълноправни куртизантки, а правото да бъде с една от тях за първи път получавал един от уважаваните посетители на бордея, готов да плати за привилегията голяма сума.   

Ако момичето е много красиво, можело да стане "коси" - проститутка от висок ранг, която много често се превръщала в наложница на обезпечени господа. Ако пък момичето нямало късмет, завинаги си оставало играчка за забавление. 

За мрачната страна на живота в токийския "квартал на червените фенери" Йошивара не се знае много. Известно е само, че този "град на утехата" си имал свои строги правила и дисциплина, а отношението към практикуващите най-древната професия било като към роби.

Интимният живот в Япония: главните митове и заблуди

Всеки ден около 10 часа вечерта вратите на "града" се затваряли, а останалите в него посетители се извеждали през черен вход. От тази минута Йошивара се откъсвал напълно от останалия свят. През деня към него се стичали всякакви посетители, но дори и тогава жените не можели да напускат пределите му. 

Всеки техен ден приличал на предишния: обтегнати усмивки, игри и забавление на неблагодарни клиенти. 

Историците твърдят, че много от момичетата са страдали от тежка депресия, невроза и често търсели утеха в алкохола. Някои намирали щастието си в животните. Затова и жените от епохата на Едо са имали толкова много котенца, кучета, щурци и птици в клетка.

Гордост и нищета: женската армия на Северна Корея (СНИМКИ)

Зад стените на този град върлували много болести, неуспешно прекъснати бременности... Някои момичета успявали да се справят с всичко това, други - не. Ако куртизантката се радвала на голяма популярност сред клиентите и носела стабилни доходи на стопанина си, той не се стискал за лечението й. Знае се за случаи, в които работещи момичета са били карани на лекар в предградията, но дори и тогава те са били задължени да се върнат в "града" в строго определеното време. 

Ако обаче заболеело обикновено момиче, никой не се грижел за живота му. Понякога го поверявали на грижите на някой нещастен лекар, в други случаи, много болно, го връщали обратно в родната му къща. Ако куртизанката издъхнела, никой не прибирал тялото й. Погребвали я в специално гробище за скитници - "дотецу". 

Нрави и обичаи: Юдзе - "жените за удоволствие" в Япония

Разбира се, в "града на червените фенери" често ставали бягства. Главна причина за това ставала или любовта на проститутката към някой клиент и желанието й да се измъкне от този ад, или дългове. Обикновено в такива случаи стопанинът наемал специални хора, които прекосявали целия окръг в търсене на бегълката. Дори полицията се включвала в издирването, което правело шансовете на куртизантката за нов живот минимални. Заловените момичета обикновено се продавали на нов стопанин, при който условията за работа и живот били още по-ужасни. Подобен обмен на живи стоки е наричан "курагае". 

 

От 1717 г. до началото на 20-ти век развлекателните заведения в "квартала на червените фенери" са сред най-печелившите в Япония. Там всеки е можел да си намери жена според парите в портмонето си, а веселият смях, алкохолът, бурните танци и пиршествата на плътта продължавали, докато не бъде похарчена и последната монета. Отношението към секса в Япония винаги е било различно, лишено от срам и вина. Именно поради тази причина платената любов е сред най-ярките страни от ежедневието и културата на тази страна. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай