logo

Целуваме се със затворени очи, защото...

Целуваме се със затворени очи, защото...

Оказва се, че обясненията за това не са никак прости

Ако разделим целувките „стъпка по стъпка“ ще видим, че първо се прегръщаме, после затваряме очи и едва след това идва същинската целувка. Този „модел“ е широко разпространен.

Но защо се случва това? Как така всички си затваряме очите когато се целуваме?

Оказа се, че за това си има много строго научно обяснение, което не е никак просто.

Но преди да разберете защо се целуваме със затворени очи, то от jenata.blitz.bg държим да припомним, че има пет вида мъжки целуваки, които издават мног неща за силния пол

Но да се върнем на мистерията „Защо се целуваме със затворени очи?“.

Според проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, човек инстинктивно затваря очи, докато се целува. 

Това се дължи на факта, че пред вас е трудна визуална задача, която намалява способността да възприемате правилно усещанията. Хората не умеят да използват всички сетива едновременно. Това обяснява и защо може да не почувствате как телефонът вибрира, когато търсите приятел в огромна тълпа на шумен концерт.

Всички мъже и жени трябва да прочетат тази новина

Човешкият мозък още повече оценява докосването на устните на партньора, когато очите са затворени, защото той има много по-малко външни стимули, от които да се разсейва.

Когато затворите очи и целунете любимия си човек го правите, за да „усетите“ самата целувка. Вашият мозък е решил, че това е много по-важно от това да го видите.

Ето защо хората си затварят очите по време и на други приятни моменти. Например, много вероятно е човек да си затвори очите, когато опита много вкусно ядене или чуе песен, твърде трогателна за него.

Някои учени смятат, че целувките със затворени очи са започнали преди много векове, когато целият процес е бил лишен от романтика и се е случвал единствено в името на потомството. Затворените очи са еволюционен трик, който помагал на хората да не се разсейват от репродуктивния процес чрез външни стимули.

Има и друга причина да затворите очи, докато се целувате. Тя е пряко свързана с доверието. Затваряйки очи, вие давате сигнал на партньора си, че се чувствате спокойни и сте готови да се насладите напълно на този момент.

По този начин, ако мозъкът ви не овладее изкуството да разпознава и интерпретира едновременно няколко сензорни стимула (а BestLife вярва, че това е изключително малко вероятно), вие ще си затворите очите по време на всяка целувка. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!