Истината лъсна: Ето защо се влюбваме!

Истината лъсна: Ето защо се влюбваме!

Любовта на нейното най-основно ниво е свързана с оцеляването

„Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“ – това е една от най-известните фрази на великия английски драматург и поет Уилям Шекспир. Да, щастливците знаят какво е да обичаш и да бъдеш обичан.

Но тези, които все още не са срещнали сродната си душа, не трябва да се отчайват. От jenata.blitz.bg попаднахме на едно доста интересно откритие. То разкрива защо хората се влюбват. 

Не е за вярване какво се случва с тялото, ако сме влюбени СНИМКИ

Оказа се, че зад този „процес“ се крият точно четири причини, които (и да не вярване) са вътре в самите нас.

Преди всичко трябва да знаете, че любовта на нейното най-основно ниво е свързана с оцеляването. 

Хората са склонни да си сътрудничат с другите, тъй като това помага за тяхното собствено съществуване, придобиването на знания, отглеждането на деца и т.н. А животът в групи означава, че хората трябва да се състезават за ресурси, да наблюдават действията си, както и тези, които могат да лъжат, крадат и т.н.

Любовта се появи в процеса на еволюция с причина. Необходимо е хората да започват връзки и да ги поддържат. 

Това може да са отношения със семейството, приятели, деца и т.н. А самата връзка е необходима, за да оцелееш и да продължиш състезанието.

Любовта и привличането се основават на четири неврохимикали. Това са допамин, окситоцин, серотонин, бета-ендорфин.

Окситоцинът намалява страха и премахва задръжките при започване на нова връзка. Благодарение на това, приближавайки се до нов познат, се чувствате уверени. Благодарение на допамина, който се освобождава едновременно с окситоцин, вие си спомняте факти за нов познат.

Тези химикали си взаимодействат главно в лимбичната област на мозъка, тоест в неговата подсъзнателна сърцевина. Това се обяснява с факта, че привличането първоначално е чисто инстинктивно и несъзнателно усещане.

Бета-ендорфинът е хормонът на дългосрочната любов. Той помага за поддържане на приятелски отношения между хората, а също така води до пристрастяване. Следователно човек става зависим от обекта на своята любов, сякаш от източник на високо. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!