Половинката ви е тиранин? Може да се отървете от ада, в който живеете, трябва само да...

Половинката ви е тиранин? Може да се отървете от ада, в който живеете, трябва само да...

В представите ни за идеална връзка или брак никъде не фигурира вероятността жената да стане жертва на  морално и / или физическо унижение. Вече ви разказахме как да разпознаете в ранен етап на връзката, че приятелят ви е тиранин. Какво обаче да правите, ако разберете, че партньорът ви е деспотична личност, когато е прекалено късно?

Преди всичко трябва да сте подготвени, че това няма да е лесно и ще са ви нужни много сили. Ако моралното насилие може да причини различни сериозни заболявания, то физическото може да доведе до ужасяващи последствия. Наличието на деца също не трябва да става причина за запазване на подобен род отношения. По-добре е детето да живее само с единия родител, отколкото в подобно семейство. 

На първо място, тиранинът рано или късно ще започне да прилага спрямо децата модел на поведение, удобен за него, и второ, разклатените отношения между родителите, дори и умело прикрити, в повечето случаи оставят сериозен отпечатък върху психиката на детето.

Ако жертвата не е готова сама да признае, че подобен род отношения са пагубни за нея и единственото й спасение е да се раздели с тиранина, ничия странична помощ и съвети не могат да помогнат. Затова и първата стъпка към промяна трябва да стане осъзнаването, че само пълната и окончателна раздяла може да бъде изход от положението. "Да плашиш" насилника, да му "обясняваш", че поведението му не е правилно ,е безполезно занимание. Той може да се съгласи привидно, да се престори, че се разкайва, но след известно време кошмарът ще започне да се повтаря.

Освен това, нещата могат да станат още по-лоши, защото подобни ситуации поставят тиранина в унизителна ситуация, подлагат авторитета и властта му на съмнение, а това са онези основи, на които се крепи неговият мироглед. Той едва ли е молил жертвата си да се бунтува. Със сигурност не иска и прекратяване на отношенията си с нея. По-скоро ще се постарае да засили контрола си и да не допусне повторение на случилото си. Затова е важно да се действа решително и настойчиво, по възможност да се прекратят всички контакти, а при необходимост - при визуален контакт да не оставате насаме с човека, който ви тормози. 

В момента, в който се появи желание за борба, дори и много слабо, трябва да започнат реалните действия. Подгответе близките и приятелите си, че може да се наложи да ги помолите за помощ, тайно от насилника направете хронология на случващото се, заснемайки последиците от побоя (може да предавате материалите на някой близък човек), заделяйте си някакви пари. Ако става въпрос за бягство с децата, трябва предварително да сте намерили временно жилище и да занесете в него всичко необходимо.

Всички тези стъпки не просто ще създадат основа за новия ви живот, но и ще ви помогнат морално да се подготвите за промяната, да почувствате необходимост и възможност да се справите с всички трудности.

В момента, в който се окажете сама на улицата, ще се избавите от страха и ще осъзнаете, че ви чакат нови възможности. А за да се справите окончателно с комплексите, съмненията и негативните емоции, натрупани с годините, трябва да потърсите помощта на добър психолог или психоаналитик./jenata.blitz.bg

 

Коментирай