logo

Трогателно писмо на нобелов лауреат до мъртвата му съпруга, което носи до сърцето си 43 години

Трогателно писмо на нобелов лауреат до мъртвата му съпруга, което носи до сърцето си 43 години

Арлин издъхва в ръцете на любимия си на 25-годишна възраст от туберкулоза

Има много истории за истинската любов, които си заслужават да бъдат разказани. И тази е една от тях. В нея става въпрос за едно трогателно писмо на нобелов лауреат до покойната му съпруга. 

След като написва трогателните редове, той запечатва плика и го носи в джоба на сакото си, близо до сърцето, в продължение на 43 години. След смъртта на учения, неразпечатаното писмо, адресирано до младата му покойна съпруга, е открито сред документите му. 

Героят на тази история се казва Ричард Файнман. Той е известен американски физик, участвал в развитието на атомната бомба. През 1965 г. получава Нобелова награда за работата си по квантова електродинамика.

Те са женени от 82 години, а тайната на щастливия им брак се крие в...

Освен към физиката, ученият проявява интерес към химията, микробиологията, играе бонго, рисува портрети и изучава писмеността на маите. 

Разбира се, че до такъв забележителен човек е имало и жена - Арлин. Ричард е влюбен в нея от 13- годишен. Двамата са заедно още от училище, но туберкулозата отнема живота й през 1945 г., когато тя е едва на 25-годишна възраст.

Арлин издъхва буквално в ръцете на любимия си. Смъртта й за него е огромен шок, заради който изпада в тежка депресия.

Малко повече от година след трагедията, на 17 октомври 1946 г., Ричард й пише писмо, което винаги носи до сърцето си.  

Ние от jenata.blitz.bg вярваме във вечната любов и се надяваме то най-сетне да е достигнало до адресата си. И ще споделим с вас разтърсващите думи на гениалния учен до своята любима. 

Скъпа Арлин, 

обожавам те, мила!

Зная как обичаш да го чуваш, но ти пиша не само, за да те зарадвам. Пиша ти, защото това ме изпълва с топлина. Не съм ти писал ужасно дълго - почти две години. Но зная, че ще ми простиш, че ще простиш на този упорит прагматик. Мислех, че няма смисъл да ти пиша.
Но сега, скъпа моя, знам, че съм длъжен да направя това, което отлагах толкова дълго и толкова често правех в миналото. Искам да ти кажа, че те обичам. Искам да те обичам. Винаги ще те обичам.

Давид се влюби до полуда в красивата Милана, но скри от нея нещо много важно, което по-късно преобърна живота й

Трудно ми е да разбера какво означава да те обичам, след като почина, но и до днес искам да те прегърна и да се грижа за теб. И искам и ти да ме обичаш и да се грижиш за мен. Искам да обсъждам с теб всичките си проблеми. Искам заедно да правим различни неща. Досега нищо подобно не ми се бе случвало. А можехме да направим много заедно: да шием дрехи, да учим китайски, да си купим филмов проектор. Мога ли да го направя сега? Не. Без теб съм съвсем сам. Ти бе главния генератор на идеи и вдъхновение за всичките ми безумни приключения.

Когато се разболя, се притесняваше, че не можеш да ми дадеш това, от което имам нужда, а толкова искаше да ми го дадеш. Не си струваше да се тревожиш. Нямаше нужда от това. Винаги съм ти казвал, че те обичам много, просто защото те има. Сега го разбирам повече от всякога. Вече не можеш да ми дадеш нищо, а аз те обичам толкова силно, че никога няма да мога да обичам някоя друга. И искам да е така. Защото дори и мъртва, ти са много по-добра от всички живи.  

Войник спаси красива еврейка от лагер на смъртта, но не можа да я пусне на свобода и реши да... (СНИМКИ)

Зная, че ще кажеш, че съм глупав, че искаш да бъда щастлив и не искаш да стоиш на пътя ми. Вероятно ще се изненадаш да научиш, че през тези две години дори не съм имала приятелка (с изключение на теб, скъпа моя). И ти не можеш да направиш нищо по въпроса. И аз не мога. Не разбирам нищо. Срещнах много момичета, сред тях имаше и много хубави, а аз не искам да оставам сам, но след няколко срещи осъзнавах, че за мен те са празно пространство. Имам си само теб. Ти си истинска.

Скъпа моя, обожавам те.

Обичам моята жена. Моята жена умря. 

P. S.: Прости ми, моля те, че не съм ти изпратил това писмо - не зная новия ти адрес. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

taka e

taka e 06.06.2019 7:03

Мъжът ми ми се подиграваше, че съм дебела. Вече мислех, че трябв да се откажа от всичко и просто да го наусна. Но все пак реших, че е важно да се взема в ръце и да отслабна. 30 кила за 4 месеца!https://bit.ly/2KvDBJG

Кака

Кака 08.06.2019 20:55

Глупости на търкалета,бил е женен още 2 пъти след смъртта й.

Ай сиктир, че се разревах

Ай сиктир, че се разревах 09.06.2019 16:28

Да, бе! И след нея още 2 жени и 2 деца!