Внимание: Любовна психоза – какво е това и как да го преживеем!

Внимание: Любовна психоза – какво е това и как да го преживеем!

Връзката между двама души може да бъде страхотна, но има и опасности

Прекъсването на една връзка може да доведе до сериозни проблеми. Трудната раздяла може да причини не само лошо настроение, но и да доведе до истинска психоза.

Безболезнена раздяла – да, но ето как!

Психологът Олга Затравская сподели с jenata.blitz.bg препоръки как да разпознаете любовната психоза и какво можете да направите, ако забележите подобни симптоми.

Любовна психоза - какво е това?
Повечето експерти наричат любовната психоза нестабилно състояние на нервната система, което обикновено се развива поради травматична раздяла. По правило по-чувствителните и емоционални хора изпадат в това състояние и за тях не е толкова лесно да се справят без помощта на специалист.

Как се проявява психозата?

Развиване на навици за тревожност
Експертът уточнява, че тук може да се говори за развитие на обсесивно-компулсивно разстройство на фона на тежък емоционален шок, свързан с друг човек. По този начин постоянното миене на ръцете, дърпането на дрехите и косата, треперенето на ръцете и краката може да означава повишена тревожност. Качеството на живот естествено намалява.

Затравская казва: „Не очаквайте, че ще се подобрите, особено ако състоянието ви се влоши. Колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова по-скоро ще получите професионална помощ“.

Сексологът посочи 6 златни правила при раздялата

Пристъпи на ревност
Докато все още е във връзка, човек може да развие тревожност до невероятни размери. В това състояние той прави неподходящи заключения за партньора си, отравяйки живота не само на себе си, но и на другата си половина. 

Но дори след раздяла разтревожен партньор може да преследва бившата си любов. В тази ситуация трябва да се свържете със специалист, нашият експерт е сигурен, че е изключително трудно да се освободите сами от тази нездравословна зависимост.

Хранителни разстройства
Освен натрапчиви мисли и дори преследване на партньор, може да се развие всяко хранително разстройство. Човек започва да консумира нездравословна храна в огромни количества или напълно отказва да яде храна.

„Най-често, на фона на развитието на любовна психоза, апетитът става неконтролируем; ако не се направи нищо, тялото ще се повреди много бързо“, предупреждава Затравская.

Какво да направите, ако забележите тези симптоми при себе си или при приятел
Експертът обяснява, че в ранните етапи на емоционален шок все още можете да се съберете и да се опитате да се разсеете.

„Всичко зависи от степента на вашата тревожност. Когато почувствате, че не можете да спрете да мислите за човек, вие сте завладени от натрапчиви идеи и качеството ви на живот започва да се влошава, не позволявайте на ситуацията да се влоши - компетентен психолог ще ви помогне да излезете от това състояние“, казва Затравская. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

emmi49

emmi49 11.12.2023 15:48

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може------ https://tyny.to/sunex