Кюфтетата на свекърва ми са меко казано легендарни и не преувеличавам с това. Това всъщност е една от любимите храни в моето семейство.
Лесна рецепта за сочни кюфтенца, стават за минути
Сигурна съм, че всяка домакиня има своя собствена рецепта за приготвянето на каймата за кюфтета и самите кюфтета и затова не искам коренно да променям концепцията ви.
Ще ви разкрия петте тайни на свекърва ми за сочни, вкусни и безкрайно крехки кюфтенца на свекърва ми. Веднъж опитате ли ги, няма да искате да ги приготвяте по друг начин.
Домашни кюфтенца със сосче - уникална вкусотия
Месо
Кюфтетата ще са по-вкусни, ако каймата се прави от повече от един вид месо и смесим няколко. Най-хубавите комбинации са:
свинско/телешко
говеждо/пилешко
свинско/пилешко
пилешко/пуешко
Може дори да смесите три вида месо.
Лук
Колкото повече лук има в каймата, толкова по-вкусни и сочни ще бъдат кюфтетата. За килограм кайма е добре да използвате 2-3 глави лук с не по-малък от средния размер.
Нарежете го на много ситно. Аз просто го обелвам и го слагам в блендер - бързо и без сълзи.
В тези кюфтенца с изненада ще се влюбите от първата хапка СНИМКИ
Яйца
Спрях да добавям яйца към каймата. По-точно по заръка на свекърва ви добавям само жълтъци и кюфтетата ми стават много по-пухкави.
Протеинът добавя повече вкус на кюфтетата и ги правят по-плътни и сочни.
Мляко и хляб
Отдавна спрях да добавям хляб, напоен с мляко към каймата. Свекърва ми заменя млякото с бульон или само с вода.
Те се изпаряват от тигана и нищо не загаря. Котлетите така стават по-вкусни. Вместо хляб слагам настъргани зеленчуци - през лятото тиквички или домат, а през зимата зеле и картофи.
Благодарение на зеленчуците кюфтетата стават по-сочни, вкусни и здравословни.
Паниране
Не го обичам особено, не знам защо. Ще ви разкажа какво прави свекърва ми и тук:
Слага кюфтетата в тиган с нагорещено олио и когато се образува коричка ги обръща./jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!