Агнешки ребърца с розмарин и чесънче - истинска наслада за сетивата

Ефектно блюдо, което е подходящо както за празничната великденска трапеза, така и за романтична вечеря

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/agneshki-rebrtsa-s-rozmarin-i-chesnche-istinska-naslada-za-setivata Jenata.blitz.bg
Агнешки ребърца с розмарин и чесънче - истинска наслада за сетивата

Едно от ястията, които задължително присъстват на великденската трапеза, е агнешкото месо. Можете да го приготвите по различни начини, но ако ви се похапва нещо по-различно, е добре да обърнете внимание на рецептата, която ще ви предложим днес - агнешки ребърца с чесънче и розмарин.  

Става въпрос за едно ефектно блюдо, което е изключително подходящо както за празничната трапеза, така и за романтична вечеря. С вкуса си то ще покори всички почитатели на месото. Приготвя се бързо и изключително лесно! 

Когато избирате ребрата, е добре да обърнете внимание на техния размер, цвят и мирис. Най-добре е те да са от младо агне - не са големи и месото върху тях е с по-светъл цвят. Освен това месото от младо агне не мирише неприятно.

Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден (СНИМКИ)

Преди да пристъпите към същинската част на готвенето, е добре да мариновате месото. Това е чудесен начин да го осолите предварително. Така то ще задържи влагата си по време на готвене. Освен това мариноването с билки и чесън придава на агнешкото допълнителен вкус и сочност. 

Марината в тази рецепта включва пресен розмарин, сол, черен пипер, чесън и зехтин. Можете да използвате и други свежи билки или подправки като мащерка например.

Месото на агнешките ребра е много нежно и трябва да внимавате много да не го прегорите. Най-вкусно се получава, когато месото е розово, средно изпържено.

Ето от какво се нуждаете за приготвянето на агнешките ребърца: 

450 гр. агнешки ребра 
2 суп. лъжици пресен розмарин 
2 ч. лъжици сол

Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

1 ч. л. прясно смлян черен пипер 
1 скилидка чесън 
4 суп. лъжици зехтин 

Начин на приготвяне: 

В малка купа смесете розмарина, солта, черния пипер, счукания чесън и 2 супени лъжици зехтин. Намажете добре месото с тази смес, втривайки я с пръсти.

Ако разполагате с двойни ребра, ги покрийте и оставете да престоят на стайна температура за 30 до 45 минути.

Ако реброто е единично, за най-добър резултат го оставете да се маринова в хладилника и не позволявайте да се затопли до стайна температура, в противен случай тънките ребра лесно ще се прегорят.

Можете да ги мариновате в хладилника до 24 часа. 

Чуден Великденски сладкиш – хем вкусен, хем лесен (СНИМКИ)

Загрейте добре останалите 2 супени лъжици зехтин в термоустойчив тиган и сложете агнешките ребра. Запържете ги от всички страни за 2-3 минути. Ако работите с единични ребра, пържете само по 1 минута (или по-малко) от всяка страна.  

Ако не обичате леко сурово месо, след пърженето може да сложите ребрата за 3-5 минути в загрята до  200° фурна. Или пък да ги оставите за още няколко минути в тигана на по-слаб огън. 

Когато приключите, извадете ребрата от тигана, покрийте с фолио и оставете да си починат за 3-5 минути. Може да сервирате с картофено пюре или зеленчуци. Между другото, ребърцата вървят много добре със сос "Чимичури". 

Да ви е сладко! И светли празници! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Горещи

Коментирай
2 Коментара
да бе
преди 4 години

Ако няма розмарин,и е пълен боклук!Ей сегинка хуквам да купувам розмарин,дееба идиотите ви недоклатени снобарски!

Откажи
euromebel
преди 4 години

мебели по поръчка https://euromebel.com/

Откажи