Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

Ще съберете овациите, поднесете ли това ястие на трапезата си на Великден

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/pecheno-agneshko-butche-na-baven-ogn-topi-se-v-ustata Jenata.blitz.bg
Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

Бавно печено агнешко бутче – крехко и сочно месо в собствен сос, овкусено от подправките, без допълнителна вода, мазнина или каквото и да е, а на всичко отгоре – не се налага да миете тавата. Цялото ви семейство просто ще се влюби в такова крехко месце, сложено на великденската трапеза, пише mamaninja.bg

Идеалните кюфтета: вкусни и сочни, направо се топят в устата!

Традиционните подправки и бавното готвене на ниска температура могат да направят агнешкото приказно вкусно.

В тази рецепта няма да видите новаторство, екзотични техники или съставки, а един малко по-различен начин на печене на месото, който ще ви спести време и усилия, а крайният резултат е фантастичен!

Едва ли сте яли толкова вкусни и сочни свински рулца в бирен сос! Тази рецепта ще ви накара да си оближете пръстите!

Продукти:

агнешко бутче, около 2-2.5 кг.
сол
червен пипер
черен пипер
джоджен
чубрица
хартия за печене и алуминиево фолио за завиване на месото

Вижте как с малко фантазия и най-обикновеният омлет може да се превърне в неустоимо кулинарно изкушение

Начин на приготвяне:

Измийте месото добре и подсушете с кухненска кърпа или хартия. Ако е много мазно, може да отстраните част от мазнината, но не забравяйте, че тя допринася месото да остане сочно и вкусно по време на печенето.

По време на пандемията светът полудя по тази българска рецепта

Отрежете два големи листа хартия за печене и кръстосайте един върху друг, така че да може да се завие месото плътно. Поставете месото в центъра на хартията и овкусете с подправките - трябват по 1-2 чаени лъжици от подправка. Втрийте подправките от всички страни и завийте месото с хартията.

Откъснете два големи листа алуминиево фолио, кръстосайте ги, поставете пакета с месото в центъра и завийте плътно. Поставете завитото месо в тава, без да наливате течност.

Как да печете: 45 минути на 200 градуса (без вентилатор) след което температурата се намалява на 160 градуса (без вентилатор) и месото се пече още 2 часа. Още след първия час, ще усетите ароматите, които се разнасят от печката.

 

Как да не напълнеем по време на карантината, 5 златни правила

Когато извадите месото от фурната, тавата е на практика чиста и суха. Всички месни сокове, които са се отделили по време на печенето, са вътре в пакета. Оставете го да отпочине за 15-ина минути и отворете с помощта на ножица.

Може да го сервирате като отворите и прегънете краищата на пакета и се образува нещо като легло или бавно и внимателно да прехвърлите в чиния.

Имайте предвид, че ще има сос от печенето, тоест ще ви трябва плато с подходяща дълбочина. Месото е изключително сочно и крехко, овкусено от подправките… няма да казвам нищо повече, просто опитайте този начин на печене.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
9 Коментара
lusy1969
преди 4 години

сложете вода,ако не сложите вода надъното поне 1см. месото ще изгори и няма да стане нищо

Откажи
ВОДНИЯ ДУХ
преди 4 години

Става.Но 6.15 ч. На 150 градуса. После на 250 градуса за 20 минути . Аз лично го правя на 230 градуса във фолио и после 20 мин. За 3.5 ч. После 250 на вентилация с поливане за 30 минути.

Откажи
ВОДНИЯ ДУХ
преди 4 години

Няма лъжа .Миналата седмица го сготвих. 6 часа 15 минути 150 градуса без вентилация.

Откажи
Ivanova
преди 4 години

Сигурно е много вкусно, но допир и близост на алуминиево фолио до хранителен продукт, е много вредно.

Откажи
мама
преди 4 години

добре че хората с опит дописват рецептите, защото тия дето тук ги пишат явно не готвят

Откажи
pipi
преди 4 години

Иванова, четете по-внимателно! Първо се загъва в хартия за печене и после се обгръща плътно в алуминиевото фолио.

Откажи
head
преди 4 години

Мерси за хубавата рецепта, утре ще я пробваме да видим! Между другото забравила си една важна подправка за агнешко: мащерката или т.н. бабина душица. Надявам се да стане перфектно!

Откажи
head
преди 4 години

Пекох 4 часа и макар,че накрая увеличих на 180 градуса пак не се изпече както трябва отвътре. Водния дух по-скоро е прав за 6 часа. Между другото може да се налее бира в тавата, получава се много добър аромат! Утре ще допичам остатъка, жалко...

Откажи
DANI
преди 4 години

Стана разкошно и точно по рецептата. Просто започнах на 220 градуса и след 45 мин намалих на 180 и го оставих още 2 часа. Благодаря много!

Откажи