Бавно печено агнешко бутче – крехко и сочно месо в собствен сос, овкусено от подправките, без допълнителна вода, мазнина или каквото и да е, а на всичко отгоре – не се налага да миете тавата. Цялото ви семейство просто ще се влюби в такова крехко месце, сложено на великденската трапеза, пише mamaninja.bg.
Идеалните кюфтета: вкусни и сочни, направо се топят в устата!
Традиционните подправки и бавното готвене на ниска температура могат да направят агнешкото приказно вкусно.
В тази рецепта няма да видите новаторство, екзотични техники или съставки, а един малко по-различен начин на печене на месото, който ще ви спести време и усилия, а крайният резултат е фантастичен!
Продукти:
агнешко бутче, около 2-2.5 кг.
сол
червен пипер
черен пипер
джоджен
чубрица
хартия за печене и алуминиево фолио за завиване на месото
Вижте как с малко фантазия и най-обикновеният омлет може да се превърне в неустоимо кулинарно изкушение
Начин на приготвяне:
Измийте месото добре и подсушете с кухненска кърпа или хартия. Ако е много мазно, може да отстраните част от мазнината, но не забравяйте, че тя допринася месото да остане сочно и вкусно по време на печенето.
По време на пандемията светът полудя по тази българска рецепта
Отрежете два големи листа хартия за печене и кръстосайте един върху друг, така че да може да се завие месото плътно. Поставете месото в центъра на хартията и овкусете с подправките - трябват по 1-2 чаени лъжици от подправка. Втрийте подправките от всички страни и завийте месото с хартията.
Откъснете два големи листа алуминиево фолио, кръстосайте ги, поставете пакета с месото в центъра и завийте плътно. Поставете завитото месо в тава, без да наливате течност.
Как да печете: 45 минути на 200 градуса (без вентилатор) след което температурата се намалява на 160 градуса (без вентилатор) и месото се пече още 2 часа. Още след първия час, ще усетите ароматите, които се разнасят от печката.
Как да не напълнеем по време на карантината, 5 златни правила
Когато извадите месото от фурната, тавата е на практика чиста и суха. Всички месни сокове, които са се отделили по време на печенето, са вътре в пакета. Оставете го да отпочине за 15-ина минути и отворете с помощта на ножица.
Може да го сервирате като отворите и прегънете краищата на пакета и се образува нещо като легло или бавно и внимателно да прехвърлите в чиния.
Имайте предвид, че ще има сос от печенето, тоест ще ви трябва плато с подходяща дълбочина. Месото е изключително сочно и крехко, овкусено от подправките… няма да казвам нищо повече, просто опитайте този начин на печене.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!