Агнешко бутче на фурна - топи се в устата

За да стане месото един път, има три малки тайни: агнешкото трябва да е хубаво, да се маринова дълго и да се приготви на правилната температура за точното време

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/agnesko-butce-na-furna-topi-se-v-ustata Jenata.blitz.bg
Агнешко бутче на фурна - топи се в устата

Агнешкото месо е идеалното блюдо за празничната трапеза. И тъй като идва голям празник, на който едно от ястията се приготвя от това месо, от jenata.blitz.bg ви предлагаме една идея как да го приготвите. 

Изненадайте близките си за Великден с печено агнешко бутче. Ястието е не само вкусно, но и здравословно.

Между другото, за да стане месото един път, има три малки тайни: агнешкото трябва да е хубаво, да се маринова дълго и да се приготви на правилната температура за точното време. 

Списък с продукти за 4 порции:

1 кг. агнешко бутче  
сол и смлян черен пипер на вкус
20 гр. мащерка

няколко стръка розмарин
3 супени лъжици горчица
1 чаена лъжичка мед 

Такова вкусно агнешко през живота си не сте яли!

2 скилидки чесън 
3 супени лъжици зехтин
2 чаени лъжички лимонов сок 

Начин на приготвяне: 

Времето, което ще ви е необходимо за приготвянето на това ястие, е четири часа.  

Преди да започнете с готвенето, нещо много важно за месото. Когато избирате, гледайте цвета - колкото по-светло е агнешкото, толкова е по-крехко. Мазнината трябва да е бяла, а не жълта. Когато го натиснете с пръст, не трябва да излиза кръв. Това означава, че месото е прясно, а не замразено. 

Започнете с подготовката на бутчето. Измийте го и го подсушете добре с кухненска хартия. Излишната мазнина отстранете с остър нож, оставяйки тънък слой отгоре. Това ще придаде сочност на месото.

Бутът се натрива добре от всички страни със сол и черен пипер.

За приготвянето на маринатата се нуждаете от дълбока купа с обем около един литър.

Обелете чесъна и го нарежете на ситно. В купата смесете горчицата, меда, лимоновия сок, чесъна, розмарина и мащерката и 1 супена лъжица зехтин. Разбъркайте съставките добре и намажете с тях месото от всички страни. 

Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден СНИМКИ

Увийте бутчето във фолио, торба или стреч фолио и оставете да се маринова. Това може да отнеме от 3 часа до няколко дни. Колкото по-дълго е времето, толкова по-богат и наситен ще бъде вкусът на готовото месо.

Оставете на стайна температура за 3-8 часа. Ако планирате да мариновате повече от 8 часа, приберете месото в хладилника. 

Ако сте използвали хладилника, 2-3 часа преди готвене трябва да извадите месото и да махнете фолиото. Месото трябва да достигне стайната температура.

Намажете тавата за печене с малко зехтин и сложете агнешкото бутче. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 20 минути, до образуване на коричка. Точното време зависи от възможностите на вашата фурна, затова най-добре се ориентирайте по външния вид на месото.

След това намалете температурата на 100 градуса и печете още 2 часа. И още 2 часа при температура 90 градуса.

Готовото агнешко бутче завийте с фолио или похлупете с капак и оставете в отворена фурна за 15 минути. Сервирайте ястието с гарнитура от ориз, картофи, зелен фасул или зеленчуци.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
4 Коментара
666
преди 1 година

Това бутче при 90 градуса ще си остане сурово. Печено агнешко и зелен фасул за гарнитура ???????

Откажи
Иван
преди 1 година

Не знам дали изобщо сте виждали агнешко???!!!

Откажи
Дръндрън
преди 1 година

Глупости, ако искате да си развалите агнешкото намажете го с мед и горчица и треви. Ако следвате рецептата няма и да е опечено.

Откажи
Павел
преди 1 година

При над 40 градуса меда отделя токсини !

Откажи