Великден чука на вратата, а, както всички знаем, един от задължителните компоненти на празничната трапеза е агнешкото месо!
И макар тази година цената на месото да е доста солена, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да не се лишавате от него и да изненадате приятно всички за празника, поднасяйки им това неустоимо печено изкушение с мед и провансалски билки.
Месото, приготвено по тази рецепта, става невероятно крехко и буквално се топи в устата!
На пръв поглед може и да изглежда, че процесът ще ви отнеме много време, но това не е така. Единственото, което ще се наложи да правите, е от време на време да обливате агнешкото бутче със соса, за да стане месото сочно и крехко.
Списък с продукти:
150 гр. мед
300 мл. месен бульон
няколко скилидки чесън
Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата
100 мл. зехтин
млян черен пипер
провансалски билки
1 бр. агнешко бутче
Начин на приготвяне:
Измийте месото и подсушете с кухненска хартия. Отрежете излишната мазнина, оставяйки само тънък слой.
Смесете зехтина и меда с чесъна, минат през преса, и разбъркайте добре. С получената смес намажете бутчето, поръсете със сол и черен пипер.
Сложете бутчето в намазнена форма. Печете в предварително загрята на 230 градуса фурна за 20 минути, след което намалете температурата на фурната на 150 градуса и печете 1,5-2 часа. Покрийте горната част на агнешкия бут с фолио.
Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден СНИМКИ
Ако разполагате с термометър за месо, може да проверявате готовността, като пробивате в най-дебелата част на месото. Температурата вътре трябва да бъде 65 градуса.
Или изчислявате времето за печене въз основа на теглото на месото. За всеки килограм са необходими 35-40 минути, плюс още 20-25 минути.
Обръщайте на всеки 30 минути и поливайте със сос. Ако няма достатъчно сок, може да използвате бульона.
Готовото агнешко бутче завийте във фолио и оставяте за 15-20 минути. Едва след това го нарежете и сервирайте на масата. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!