Агнешко с мед и провансалски билки - истинско изкушение за сетивата

Месото, приготвено по тази рецепта, става невероятно крехко и буквално се топи в устата

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/agnesko-s-med-i-provansalski-bilki-istinsko-izkusenie-za-setivata Jenata.blitz.bg
Агнешко с мед и провансалски билки - истинско изкушение за сетивата

Великден чука на вратата, а, както всички знаем, един от задължителните компоненти на празничната трапеза е агнешкото месо! 

И макар тази година цената на месото да е доста солена, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да не се лишавате от него и да изненадате приятно всички за празника, поднасяйки им това неустоимо печено изкушение с мед и провансалски билки. 

Месото, приготвено по тази рецепта, става невероятно крехко и буквално се топи в устата!

На пръв поглед може и да изглежда, че процесът ще ви отнеме много време, но това не е така. Единственото, което ще се наложи да правите, е  от време на време да обливате агнешкото бутче със соса, за да стане месото сочно и крехко. 

Списък с продукти: 

150 гр. мед
300 мл. месен бульон
няколко скилидки чесън

Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

100 мл. зехтин
млян черен пипер
провансалски билки

1 бр. агнешко бутче

Начин на приготвяне: 

Измийте месото и подсушете с кухненска хартия. Отрежете излишната мазнина, оставяйки само тънък слой.

Смесете зехтина и меда с чесъна, минат през преса, и разбъркайте добре. С получената смес намажете бутчето, поръсете със сол и черен пипер.

Сложете бутчето в намазнена форма. Печете в предварително загрята на 230 градуса фурна за 20 минути, след което намалете температурата на фурната на 150 градуса и печете 1,5-2 часа. Покрийте горната част на агнешкия бут с фолио.

Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден СНИМКИ

Ако разполагате с термометър за месо, може да проверявате готовността, като пробивате в най-дебелата част на месото. Температурата вътре трябва да бъде 65 градуса.

Или изчислявате времето за печене въз основа на теглото на месото. За всеки килограм са необходими 35-40 минути, плюс още 20-25 минути.

Обръщайте на всеки 30 минути и поливайте със сос. Ако няма достатъчно сок, може да използвате бульона. 

Готовото агнешко бутче завийте във фолио и оставяте за 15-20 минути. Едва след това го нарежете и сервирайте на масата. Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай
2 Коментара
йокин
преди 2 години

Нещо билките,са само в заглавието.

Откажи
До скоро
преди 2 години

беше Нова Година, сега Великден. А стига с това плюскане, бе. Хранете се нормално, празниците не са за преяждане.

Откажи