Задавали ли сте си въпроса защо хората в Централна Азия и Кавказ се славят със своето дълголетие? Отговорът е много прост - защото от древни времена използват агнешкото месо в националните си кухни!
Агнешкото е богато на микроелементи и витамини, почти не съдържа холестерол и затова често се използва в диети. Освен това правилно приготвеното агнешко има изискан вкус и аромат.
Много важен етап тук е изборът на месо и ако го преодолеете успешно, половината ви работа е свършена.
Ако не сте уверени в способностите си, по-добре е да се обърнете към добър месар, който да ви даде специално месо за печене от младо животно. По него не трябва да има много мазнина. А ако забележите жълтеникав оттенък, това означава само едно - че продуктът е стар.
И тъй като идва голям празник, на който агнешкото е важен елемент от трапезата, от jenata.blitz.bg предлагаме на вашето внимание една проста, но изключително вкусна рецепта за приготвяне на това месо - на фурна, във фолио.
Ястието става изключително сочно, с апетитна коричка... Пръстите да си оближеш!
Списък с продукти (за 6 порции):
3 глави лук
1 морков
2 кг. агнешки бут
1/2 глава чесън
За маринатата
1 л. вода
сол на вкус
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 лимон
За коричката
0,3 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
чаена лъжичка сух розмарин
Топи се в устата: Рецепта за крехко агнешко, тайната е в... ВИДЕО
1/2 чаена лъжичка мащерка
1/2 чаена лъжичка италиански билки
1/2 чаена лъжичка кориандър
лют пипер (сушен, на люспи) на вкус
За соса
лют пипер (сушен, на люспи) на вкус
1/2 супена лъжица бял винен оцет
2 супени лъжици соев сос
1/2 супена лъжица балсамов оцет
50 мл. червено вино
125 гр. портокал
Начин на приготвяне:
За марината разтворете солта и захарта във вода, така че водата да е солена и с малко сладост. Сложете месото във водата (водата трябва да покрие месото във вашата купа). Изцедете лимона, добавете и кората и оставете месото да се маринова в тази течност в хладилника за 1-2 дни.
Такова вкусно агнешко през живота си не сте яли!
Пригответе всички останали съставки за коричката на агнешкото в хаванче и намачкайте добре. Ако случайно не разполагате с такова, винаги може да използвайте смлени подправки.
Обелете и нарежете лука и моркова на едро. Чесънът няма нужда от белене. Просто трябва да се разполови напречно
Поставете лука, морковите и чесъна в голяма тава за печене. По желание може да я застелите с фолио.
В подходяща купа смесете балсамовия и винения оцет и соевия сос. Изстискайте портокала и го добавете към соса заедно с лютия червен пипер. Портокаловата кора нарежете на едро и сложете в тавата при останалите зеленчуци.
Разбъркайте соса добре, добавете виното и излейте всичко в тавата за печене. Маринованото месо натрийте добре с подправките и го сложете върху зеленчуците и лимоновата кора от маринатата.
Увийте с фолио и сложете във фурната. Печете 3 часа на 170-180 градуса. След това пробвайте за готовност. Ако при пробиване изтече прозрачен сок, значи месото е готово.
Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават
Оставете месото да престои 15 минути, за да може соковете да се разпръснат през всички влакна. След това може спокойно да го сервирате на масата.
И нещо много важно - зеленчуците в това ястие се използват като легло за месото и след готвене не е препоръчително да ги ядете. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!