logo

Бабините лозови листа в буркани, по които всички полудяха

Бабините лозови листа в буркани, по които всички полудяха

Нека сме честни – по-хубаво от българската традиционна кухня едва ли има

Нека си признаем – българите сме традиционалисти. Да, разбира се, че винаги сме отворени за нови емоции и преживявания, но изконно българското винаги е за предпочитане.

Това важи с пълна сила и за кухнята. Има всевъзможни кулинарни изкушения, но няма нищо по-хубаво от българското. А да не говорим, че по-вкусно от на мама и баба няма.

Именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за една от най-важните съставки на една от най-любимите български храни – лозови сърми. Става дума за лозовите сърми. 

Оказа се, че има начин, по който може да ги консервираме в буркан и винаги когато ни притрябват да се възползваме от тях.

Необходими продукти: 
лозови листа - млади 
джоджен 
копър 
сол 

Начин на приготвяне: 
Лозовите листа измиваме добре и нареждаме едно върху друго. Максимум по 10-15 листа. 

Копъра и джоджена нарязваме на ситно и слагаме по-малко в средата на купчинката. 

Навиваме на руло и завързваме с конец. 

Поставяме ги изправени в бурканите. Слагаме 1 супена лъжица със сол и заливаме с вода. 

Натискаме ги леко отгоре, да поеме водата, и допълваме буркана отново със вода до ръбчето. 

Затваряме капачките, стерилизираме ги до завиране на водата. 

Изваждаме бурканите с лозови листа. 

Обръщаме с капачките надолу до охлаждане бабините лозови листа в буркани. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай