Нека си признаем – българите сме традиционалисти. Да, разбира се, че винаги сме отворени за нови емоции и преживявания, но изконно българското винаги е за предпочитане.
Това важи с пълна сила и за кухнята. Има всевъзможни кулинарни изкушения, но няма нищо по-хубаво от българското. А да не говорим, че по-вкусно от на мама и баба няма.
Именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за една от най-важните съставки на една от най-любимите български храни – лозови сърми. Става дума за лозовите сърми.
Оказа се, че има начин, по който може да ги консервираме в буркан и винаги когато ни притрябват да се възползваме от тях.
Необходими продукти:
лозови листа - млади
джоджен
копър
сол
Начин на приготвяне:
Лозовите листа измиваме добре и нареждаме едно върху друго. Максимум по 10-15 листа.
Копъра и джоджена нарязваме на ситно и слагаме по-малко в средата на купчинката.
Навиваме на руло и завързваме с конец.
Поставяме ги изправени в бурканите. Слагаме 1 супена лъжица със сол и заливаме с вода.
Натискаме ги леко отгоре, да поеме водата, и допълваме буркана отново със вода до ръбчето.
Затваряме капачките, стерилизираме ги до завиране на водата.
Изваждаме бурканите с лозови листа.
Обръщаме с капачките надолу до охлаждане бабините лозови листа в буркани. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!