Мусака с кисело зеле – типично ястие, което се приготвя най-често през зимата, когато киселото зеле е вече готово. Зимата е един от сезоните, когато е най-подходящо да приготвяме харна с кисело зеле.
По-вкусни от пържоли: Това са новогодишните печени картофи на баба Нуша
Ако ви се иска да сготвите нещо по-различно, то опитайте да направите мусака с кисело зеле.
Николина Чакърдъкова издаде тайната си рецепта за баница, топи се в устата
Подготвили сме ви една чудесна рецепта, (която опитахме, все още не сме правили, но съвсем скоро и това ще стане), с която ще изненадате приятно близките си, пише tami.bg.
Продукти и поправки за мусака с кисело зеле
- 1 кг. кисело зеле;
- 500 гр. кайма;
- 1 глава лук;
- 2 бр. праз лук;
- 100 гр. доматена салца;
- 100-150 мл. зелева чорба;
- 50 мл. олио;
- 1 с.л. червен пипер (равна);
- черен пипер;
- крива мерудия;
- чубрица;
- сол при необходимост.
За заливката
- 3 яйца;
- 250 мл. готварска сметана.
Начин на приготвяне
Загрейте олиото и запържете предварително нарязани на ситно лук и праз за 3-4 минути. Прибавете каймата и пържете още 7-8 минути. Прибавете предварително нарязаното на ситно зеле, червен пипер и гответе още 3-4 минути.
Добавете зелевата чорба, доматената салца, останалите подправки и около 150 мл. вода, и задушете за около 10 минути.
Прехвърляте ястието в подходяща тавичка и го запичате за около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. За заливката на муската разбивате яйцата заедно със сметаната, заливате ястието и запичате за още 10-15 минути.
Поднесете ястието топло със запечена червена чушка, домашен хляб и чаша хубаво червено вино.
Да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!