Знаете ли какво е пребранац? Това е традиционен сръбски печен гювеч от боб, който е изключително популярен в Сърбия. Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българския боб.
Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски
Основната разлика е в подправките.
В сръбския боб не се използва джоджен, а дафинов лист.
Вариантите за приготвяне на пребранац са много. Макар ястието да е постно, често се добавят месо, наденица, пушен бекон, колбаси и др.
Ето рецепта за традиционен боб по сръбски.
Пребранац (боб по сръбски)
Продукти
500 г бял боб
500 г кромид лук
2 с.л. червен пипер
2 скилидки чесън
4 листа дафинов лист
1 ч.ч. олио
сол, черен пипер
Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода за няколко часа, докато набъбне. Изплакнете го и сложете в тенджера със студена вода, докато заври. Изхвърлете водата и я заменете с нова, която да покрие боба с няколко сантиметра.
Оставете боба да ври на слаб огън, като проверявате дали водата не се е изпарила и доливате още, ако се налага. Варете до готовност, зърната трябва да са меки и цели, а не преварени и разкашкани. Отцедете и оставете настрани.
Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте тигана с олиото и задушете лука до златисто. Добавете солта, черния пипер, червения пипер, нарязания на ситно чесън и разбъркайте.
Поставете половината сварен боб на дъното на гювеч или дълбока тава. Сложете слой от лучената смес и го залейте с мазнината от лука.
Добавете отгоре останалия боб. По желание може да направите няколко реда лук между редовете боб, но последният ред трябва да е боб.
Най-отгоре сложете дафиновия лист, а по желание може да добавите и една люта суха чушка. Добавете малко вода, не повече от половината тавичка.
Поставете във фурна на 180-200 градуса и печете за около 1-1,5 часа.
Сервира се, докато изстине до стайна температура.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!