Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски

Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски

За приготвянето й съседите използват най-обикновено телешко шкембе, от което винаги се получава много вкусна и питателна супа

Любимата на всички в България шкембе чорба си има толкова разновидности на приготвяне, колкото държави има на Балканите. Рецептата, която днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим, е от съседна Турция. 

Там тази чорба е толкова популярна, че си имат отделни салони, където я готвят и сервират по различни начини!

Каква е основната тайна на съседите? Използват най-обикновено телешко шкембе, от което се получава много вкусна и питателна супа. И я застройват с кисело мляко.

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази вкусна и засищаща турска шкембе чорбица:

0,5 кг. шкембе (белено телешко)
1 глава лук
5 скилидки чесън

2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици кисело мляко (в краен случай заквасена сметана или кефир)

Тези вкусни гювечета се топят в устата, пилешкото е крехко и сочно, а сосът...

1 яйце 
100 гр. масло
 сол на вкус

Начин на приготвяне: 

Сложете тенджера с вода на котлона. Когато заври, добавете шкембето. След 1,5 -2 минути (не повече, защото мръсотията ще кипне и ще бъде много трудно да се почисти) извадете шкембето и го оставете да изстине малко, след което с нож изстържете горния тъмен слой от него.

Колкото по-младо е било животното, толкова по-лесно е почистването на шкембето. 

След като сте почистили добре шкембето, го изплакнете няколко пъти, напълнете го обилно с вода и го оставете на хладно място за около ден. То ще стане много по-светло, почти бяло и миризмата му ще изчезне частично.

Разрежете шкембето на няколко части със среден размер. Сложете в тенджера, добавете една обелена глава лук, разрязана наполовина и  нарязаните наполовина скилидки чесън (не е необходимо да махате люспите). Залейте всичко с вряла вода - 3-4 литра и варете на среден огън.

Лесна рецепта за сочни кюфтенца, стават за минути

Готвенето ще отнеме много време - 3 или дори 4 часа. Шкембето е готово, когато лесно се надупчва с вилица, т.е. станало е меко.

Извадете готовото шкембе от бульона и го нарежете на тънки ивици с размер около 0,5 на 2 см. Преди да го върнете обратно в тенджерата, извадете лука и чесъна. Нарязаното шкембе варете на среден огън.

В отделна купа смесете яйцето с киселото мляко и лимоновия сок, добавете брашното и разбъркайте добре, за да няма бучки.

Когато шкембето започне да ври, добавете малко от бульона към яйчената смес и разбъркайте. След това постепенно изливайте яйчената смес в чорбата, като не спирате да бъркате и оставете да заври на среден огън.

Рецепта: Тези сочни хапки са перфектното мезе в студено време

В отделен съд разтопете маслото и го изсипете в готовата супа.

Разсипете чорбата в купички, поръсете с пресен лимонов или лимоново-чеснов сос. Между другото, понякога в Турция използват смес от оцет и чесън като сос. Украсете със стрък магданоз. По желание може да поръсите с червен пипер.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

 


 

Коментирай

Митко

Митко 10.03.2023 11:23

Гюрлата - Варна - там е Шкембето .

Шкембе

Шкембе 10.03.2023 18:36

Дори снимката да е илюстративна се вижда, че е с червен пипер, като в рецептата липсва. Много шкембе чорба съм изял в Турция. Май даже и не четете какво пишете да си запълвате сайтовете. И не понякога и не между другото, а чесънът с оцет е задължителен и там.

Вай Вай

Вай Вай 11.03.2023 7:24

Толкова мехенат за няколко купички чорбица