logo

Божествен Великденски козунак с шоколад и стафиди

Божествен Великденски козунак с шоколад и стафиди

Чудно вкусна домашна рецепта тип - да си оближеш пръстите

Великден наближава! Скоро рафтовете в магазините ще бъдат отрупани с козунаци.

А защо вместо да си купите готов козунак, не отделите мъничко време да си приготвите у дома свой, от чийто неповторим вкус всички около празничната трапеза ще си оближат пръстите...

С този малък трик козунакът става за минути! И всеки път резултатът е перфектен!

В помощ на всички любители на домашно приготвените вкусотии сега от jenata.blitz.bg ще споделим уникална рецепта за божествен Великденски козунак с шоколад и стафиди.

Повярвайте ни - ще си оближете пръстите щом го направите и вкусите.

Необходими продукти:

5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче мая
50 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон по желание
1 кг брашно
100 г шоколад
50 г стафиди
1 бр. жълтък за намазване

Рецепти за домашни козунаци - лесни, изпитани и сполучливи

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто.

Пухкав козунак по рецептата на баба, с който ще оберете всички точки на Великден

Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.

След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка.

Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай